16.11.2015

Розмір штрафів за незастосування РРО: як визначити кількість порушень

Наша бюджетна установа надає різні платні послуги, кошти за надання яких належать до власних надходжень. Переважно розрахунки за платні послуги ми здійснюємо безготівковим шляхом, але інколи приймаємо й готівку. Нещодавно почули від колег, що приймати готівку за платні послуги без застосування РРО вже не можна, оскільки такі дії є порушенням Закону по РРО і за це на установу можуть бути накладені штрафні санкції. Які штрафні санкції загрожують установі за незастосування РРО? Коли такі порушення вважаються вчиненими вперше, а коли — вдруге? (Хмельницька обл.)

Дійсно, ваші колеги мають рацію та надали вам слушну пораду.

Справа в тому, що застосовувати РРО зобов’язані суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, а також операції з прийому готівки для її подальшого переказу. Порядок проведення розрахунків із застосуванням РРО та фінансові санкції за порушення таких розрахунків визначено Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон № 265).

Зазначимо, що дія цього Закону поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Отже, бюджетні установи керуються Законом № 265 у загальному порядку при здійсненні розрахункових операцій.

Зверніть увагу на те, що вимоги щодо застосування РРО бюджетними установами при наданні платних послуг та здійсненні розрахунків в готівковій формі почали діяти з 01.01.2015 р.

Саме з цього часу РРО та розрахункові книжки установи не застосовують при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва у разі проведення розрахунків у касах цих установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. Саме так виглядають вимоги п. 1 ст. 9 Закону № 265.

З огляду на це, бюджетні установи, які отримують плату за платні послуги в готівковій формі, з 01.01.2015 р. повинні застосовувати РРО. Детальніше про застосування РРО бюджетними установами ви можете дізнатися із спеціального матеріалу «Шпаргалка по РРО для початківців» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 22).

Тепер щодо застосування штрафних санкцій.

Згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265 за порушення вимог цього Закону до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

— за порушення, вчинене вперше, — 1 грн.;

— за кожне наступне вчинене порушення — 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг).

При застосуванні цієї фінансової санкції вирішальним фактором є те, що надання послуг без застосування РРО не є триваючим порушенням і невидача касового чека під час кожного отримання готівки за надані послуги визнається окремим порушенням. З огляду на це, кожне незастосування РРО при наданні послуг є окремим порушенням, тобто кожне наступне незастосування РРО чи невидача чека під час отримання готівки за надані послуги буде вважатись повторним порушенням.

Таким чином, у разі виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання (бюджетної установи) підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО до такого суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції:

— за порушення, вчинене вперше,1 грн.;

— за кожне наступне вчинене порушення100 % вартості проданих товарів (наданих послуг).

Саме такого висновку дійшли фіскали у своїй консультації, яка розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР».

Розглянемо наступний приклад.

Приклад. Бюджетна установа протягом листопада 2015 року отримала готівку за платні послуги (власні надходження) у таких розмірах: 02.11.2015 р. — 2500 грн., 05.11.2015 р. — 8720 грн., 10.11.2015 р. — 3210 грн.

При здійсненні розрахунків та отриманні готівки установа жодного разу не застосовувала РРО.

Оскільки установа порушила вимоги п. 1 ст. 3 Закону № 265, у перевіряючих є всі підстави для застосування фінансових санкцій на підставі п. 1 ст. 17 цього Закону в розмірі 1 грн.(за перше порушення), а також в розмірі 8720 та 3210 грн. (за кожне наступне порушення).

Тобто у цьому випадку загальний розмір фінансових санкцій складе 11931 грн.

Таким чином, надання послуг без застосування РРО не є триваючим порушенням — невидача касового чека під час кожного надання послуг визнається окремим порушенням. У результаті кожне наступне порушення (тобто вчинене як вдруге, так і втретє та наступні рази) щодо застосування РРО погрожує установі штрафом у розмірі готівки, отриманої за надані платні послуги.

Крім того, за порушення у сфері застосування РРО застосовують штрафи на посадових осіб та осіб, які здійснюють розрахункові операції на підставі ч. 1 ст. 1551 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х. Так, за порушення встановленого порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг накладаються штрафи на:

— осіб, що здійснюють розрахункові операції, — у розмірі від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн.);

— посадових осіб суб’єктів господарювання — у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.).

З огляду на зазначені розміри штрафних санкцій, за незастосування РРО при здійсненні розрахунків настійно рекомендуємо установі поквапитися з придбанням касового апарата та до цього моменту відмовитись від отримання готівки за надані платні послуги.