07.09.2015

Якщо одного бухгалтера не вистачає: розбираємося зі штатами

Типовими штатними нормативами для середньої загальноосвітньої школи передбачена 1 штатна одиниця бухгалтера. Водночас згідно з міжгалузевими нормативами чисельності працівників бухгалтерського обліку за обсягом робіт і витраченим на них часом для виконання робіт у середньому на школу необхідно від 2,5 до 3 одиниць. Чи можна ввести до штатного розпису закладу додаткову штатну одиницю бухгалтера на законних підставах без скорочення штатних посад?

Відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651- XIV штатні розписи державних і комунальних закладів незалежно від підпорядкованості та типів установлюються відповідним органом управління освіти на підставі Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1205 (далі — Типові штати № 1205, наказ № 1205), які мають обов’язковий характер.

Дійсно, Типовими штатами № 1205 передбачено, що в тих школах, які ведуть самостійний бухгалтерський облік, уводиться не більше 1 штатної одиниці посади бухгалтера (головного бухгалтера).

На жаль, при визначенні кількості штатних одиниць бухгалтера законодавці не врахували ані кількість класів у школі (а чим більшою є кількість класів, тим більшою є штатна чисельність учителів), ані наявність матеріально-технічної бази тощо.

Для жодного бухгалтера не є секретом, що вести бухгалтерський облік у великому навчальному закладі самостійно дуже складо. А що ж робити навчальному закладу, якщо єдиний бухгалтер піде у відпустку або захворіє?

У цьому випадку є два варіанти:

1. Якщо в навчальному закладі надаються платні послуги, то можна ввести у штат одну посаду бухгалтера за рахунок коштів спеціального фонду (див. п. 4 Типових штатів № 1205).

2. Увести у штат другу посаду бухгалтера шляхом заміни у межах однієї категорії персоналу (п. 2 наказу № 1205). Наприклад, замінити посаду «інженер-електронік» на посаду «бухгалтер (з дипломом фахівця)». При цьому майте на увазі, що замінювати можна тільки ті посади, які введено до штатного розпису.

Увага! Заміна посад працівників може здійснюватися тільки в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу.