08.02.2016

Груднева «індексаціоно-замінююча» премія: як врахувати при розрахунку відпускних

Працівникам бюджетної установи для цілей «обнулення» сум індексації у грудні 2015 року була виплачена премія. Наказ на виплату такої премії містив таке формулювання: «на виконання положень п. 3 постанови КМУ від 09.12.2015 р. № 1013 виплатити у грудні 2015 року працівникам премію в сумі…». Як врахувати таку премію при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпускних, якщо протягом 2015 року премії працівникам не виплачувалися?

Почнемо з передісторії запитання. У грудні 2015 року Кабмін постановою від 09.12.2015 р. № 1013 визначив особливості проведення індексації за грудень 2015 року для працівників бюджетної сфери. Так, п. 3 цієї постанови було приписано «обнулити» суми зарплатної індексації, тобто дослівно: «переглянути розмір надбавок, доплат, премій, спрямувавши на ці цілі усю суму індексації, що склалася у грудні 2015 року, з тим, щоб розмір підвищення всіх складових зарплати в сумарному виразі для кожного працівника перевищив суму індексації, яку йому повинні були виплатити у грудні 2015 року».

Таким чином, установи для виконання цієї вимоги повинні були збільшити розміри надбавок, доплат (зрозуміло, щоб вони не перевищували обмеження, передбачені нормативними документами, наприклад, встановлення надбавки до 50 % посадового окладу), а якщо їх сум не вистачало, то виплатити працівникам премію в розмірі суми, якої бракує для обнулення індексації*.

* Див. також консультацію фахівця Мінсоцполітики в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 4, с. 26. — Прим. ред.

Саме така премія, яка виплачувалася працівникам у грудні 2015 року для «обнулення» зарплатної індексації, і стала причиною порушеного питання — чи включати її суму до розрахунку середньої зарплати для оплати днів відпустки, якщо вона (премія) була виплачена працівникам тільки один раз у грудні 2015 року з коштів, передбачених в кошторисі установи на виплату індексації? Адже суму індексації, замість якої виплачується така премія, уключили б до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних.

У бюджетних установах премії виплачують з фонду преміювання, який на практиці формується як за рахунок планування щомісячної (квартальної, піврічної, дев’ятимісячної, річної) премії в кошторисі на оплату праці, так і за рахунок економії фонду оплати праці. Конкретні умови, порядок і розміри преміювання працівників визначають у Положенні про преміювання установи залежно від наявних коштів на ці цілі. Однак не завжди установи мають можливість виплачувати працівникам премію, особливо якщо немає економії фонду оплати плати. Оскільки у грудні 2015 року в установі кошти, передбачені на виплату індексації заробітної плати, були спрямовані на виплату премії, то вважаємо, що така премія бере участь в розрахунку середньої зарплати для оплати відпускних як виробнича премія ( п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100).

Висновок: премію, виплачену у грудні 2015 року, для цілей «обнулення» зарплатної індексації згідно з п. 3 постанови КМУ від 09.12.2015 р. № 1013 уключають до розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпускних.