04.07.2016

Який КТКВК застосувати для виготовлення проекту

Орган місцевого самоврядування — сільська рада має заплатити за виготовлення проекту на буріння гідрогеологічної свердловини для господарсько-питного водопостачання житлових будинків. У подальшому, скоріш за все, доведеться сплачувати і за роботи по бурінню. За яким КТКВК рада може провести видатки, пов’язані з виготовленням зазначеного проекту?

Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР до компетенції сільських, селищних та міських рад належить:

— затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм (ст. 26);

— вирішення питань водопостачання, відведення та очищення стічних вод, здійснення контролю за якістю питної води (ст. 30).

Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування програм, які затверджені відповідною місцевою радою.

Отже, для оплати таких видатків сільська рада перш за все повинна затвердити відповідну програму, наприклад з розвитку мереж водопостачання і водовідведення, та передбачити в бюджеті кошти на її виконання.

Такі видатки відображаються:

— за КТКВК 100202 «Водопровідно-каналізаційне господарство» та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)», якщо кошти будуть виділятися комунальному підприємству, яке займається водопостачанням та водовідведенням

— або за КТКВК 100209 «Заходи, пов’язані з поліпшенням питної води» чи 180109 «Програма стабілізації та соціально-економічного розвитку територій» та КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів», якщо оплату здійснюватиме сам орган місцевого самоврядування.

Ці видатки належать до капітальних, оскільки виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво будівель, споруд і об’єктів, відповідно до державних будівельних норм, є складовою частиною загальної вартості зазначених робіт.