14.03.2016

Підвищення окладу «за шкідливість» лікарю-інтерну рентгенологічного відділення лікарні

Чи є правомірним підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці лікарю-інтерну рентгенологічного відділення міської лікарні? Якщо так, то на підставі яких документів нараховується таке підвищення?

Так, робота на посаді лікаря-інтерна рентгенологічного відділення міської лікарні дає можливість отримати підвищення посадового окладу у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці. Пояснимо свій висновок.

Для цього звернемося до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінсоцполітики та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Згідно з п. 1.4 цих Умов оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених чинним законодавством.

У свою чергу, ч. 1 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 передбачає, що посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів охорони здоров’я та їх структурних підрозділів підвищуються на 25 та 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці. Перелік закладів (підрозділів), робота в яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці наведено у додатку 3 до Умов № 308/519. Згідно з п. 2.12 цього додатка робота у рентгенівських, радіологічних та рентгенорадіологічних відділеннях дає право отримувати підвищення окладу у розмірі 15 %. Також зазначеним пунктом наведено перелік посад, робота на яких дає право отримувати таке підвищення, зокрема до таких належать:

— посади лікарів незалежно від їх найменування;

— професіонали та фахівці при постійній роботі у сфері іонізуючого випромінювання або з радіоактивними речовинами;

— посади фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування;

— посади молодших медичних сестер усіх найменувань, сестри-господарки, реєстратори медичні.

Як бачимо, цей перелік містить як конкретні назви посад (лікарі та медсестри), так і професійні групи. Наприклад, професійна група «фахівці». Кого ж можна віднести до цієї категорії*?

* На сторінках нашого видання ми давали детальне роз’яснення щодо категорій працівників, які належать до фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 47, с. 33). — Прим. ред.

Нагадаємо, що відповідно до розділу «Фахівці» вступної частини Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. «Охорона здоров’я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, до фахівців належать професії, які потребують від працівника кваліфікації за дипломом про вищу освіту, яка відповідає рівню молодшого спеціаліста, бакалавра або спеціаліста, що проходить післядипломну підготовку (стажування або інтернатуру). Тому робота на посаді лікаря-інтерна рентгенологічного відділення міської лікарні дає можливість отримати підвищення посадового окладу у зв’язку із шкідливими та важкими умовами праці.

Зауважимо, що конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником закладу, установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519). Зазначене підвищення нараховується на оклад без урахування інших підвищень, доплат та надбавок. Атестацію робочих місць з метою встановлення такого підвищення посадового окладу проводити не потрібно.