28.03.2016

Установлюємо надбавку за престижність педагогічної праці

Чи має право на надбавку за престижність педагогічної праці лікар, який працює керівником навчальної практики в ліцеї?

Так, керівник навчальної практики у ліцеї має право на надбавку за престижність педагогічної праці. Пояснимо свій висновок.

Для цього звернемось до постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373), якою визначено порядок та розмір надбавки за престижність праці педагогічним працівникам. Відповідно до п. 1 цієї постанови надбавка педагогічним працівникам встановлюється у граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Рішення про конкретний відсотковий розмір надбавки за престижність праці (у межах 20 %), який діятиме в закладі, приймає керівник такого закладу залежно від обсягу фонду оплати праці.

Зазначимо, що встановлення надбавки за престижність педагогічної праці передбачено усім педагогічним працівникам усіх навчальних закладів, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування.

Кого відносять до педагогічних працівників, можна дізнатися, заглянувши до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. У цьому Переліку зазначена також і посада керівника виробничої (навчальної) практики. Це означає, що такий працівник належить до педагогічних, а отже й надбавка за престижність педагогічної праці відповідно до постанови № 373 йому передбачена.

До вищесказаного додамо, що надбавка за престижність праці передбачена педагогічним працівникам як за основною посадою, так і за сумісництвом. Вона встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником (див. лист Міносвіти від 25.05.2011 р. № 1/9-385).