16.05.2016

Надання бюджетних коштів комунальному підприємству

Районна рада планує створити комунальне підприємство, метою діяльності якого буде отримання прибутку шляхом надання послуг з пасажирських перевезень громадян району. Відразу отримати прибуток це підприємство не зможе, оскільки певний час потрібен для отримання ліцензії на пасажирські перевезення та інші організаційні роботи. У зв’язку з цим виникло запитання: як на цьому початковому етапі виплачувати заробітну плату працівникам підприємства — із статутного капіталу чи через програму підтримки комунального підприємства?

Відповідно до п. 4 ст. 78 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV статутний капітал комунального унітарного підприємства утворюється органом, до сфери управління якого воно належить. Розмір статутного капіталу комунального унітарного підприємства визначається відповідною місцевою радою.

Статтею 7 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) та ст. 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) визначено право органів місцевого самоврядування самостійно визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України.

Місцева рада може прийняти рішення і передбачити в бюджеті кошти на поповнення статутного капіталу комунального підприємства. Такі видатки належать до витрат бюджету розвитку місцевих бюджетів ( п. 3 ч. 2 ст. 71 БКУ) і повинні спрямовуватися на розвиток підприємства.

Відображаються видатки за КТКВК 180409 «Внески органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у статутні капітали суб’єктів підприємницької діяльності» та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Також з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування програм, які затверджені відповідною місцевою радою ( п. 21 ч. 1 ст. 91 БКУ).

Згідно із ст. 26 Закону № 280 до компетенції сільських, селищних та міських рад належить затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм.

У разі затвердження відповідної програми підтримки комунального підприємства за рахунок надходжень до загального фонду бюджету можуть передбачатися кошти на її виконання. У цьому випадку видатки відображаються за КТКВК 180109 «Програма стабілізації та соціально-економічного розвитку територій» та КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Кошти в цьому випадку спрямовуються на заходи, визначені програмою.