24.10.2016

Щодо врахування премії за квітень 2016 року, яка виплачена у травні, для оплати днів щорічної відпустки держслужбовцю

Лист від 04.10.2016 р. № 1370/13/84-16

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування премії за квітень 2016 року, яка виплачувалась у травні поточного року, при обчисленні середньої заробітної плати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), для оплати днів щорічної відпустки, яка надавалась державному службовцю у червні 2016 року, та повідомляє.

Абзацом сьомим пункту 2 Порядку передбачено, що у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду.

Враховуючи, що з 1 травня 2016 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 р. № 292 «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» підвищено посадові оклади з одночасною зміною структури, то розрахунковим періодом для проведення нарахувань виходячи з середньої заробітної плати, передбачених пунктом 1 Порядку, має буде період починаючи з травня 2016 року.

Відповідно до абзацу восьмого пункту 2 Порядку у разі, коли зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відбулася у період, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, а також коли заробітна плата у розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої заробітної плати провадиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів.

Отже, у випадку, наведеному в листі, середня заробітна плата за дні відпустки, яка надавалась у червні цього pоку, розраховується шляхом ділення нарахованої заробітної плати у травні цього року за новими умовами оплати праці на календарні дні травня за винятком святкових і неробочих днів за цей місяць. Одержаний результат множиться на число календарних днів відпустки.

При цьому премія, яка виплачувалась в травні цього року за квітень на підставі положення, яке діяло до затвердження нових умов оплати праці, не враховується при обчисленні середньої заробітної плати згідно з абзацом восьмим Порядку.

Заступник директора Департаменту — начальник відділу А. Литвин

Коментар редакції

Нарахована у травні премія за квітень держслужбовцю та розрахунок середньої зарплати: роз’яснення Мінсоцполітики

На сторінках газети ми неодноразово розглядали питання щодо розрахунку середньої зарплати держслужбовцям після 01.05.2016 р. Серед них і питання про те, як розраховувати відпускні держслужбовцю, якому у травні 2016 року нарахували премію за квітень за умовами положення про преміювання, що діяло до 1 травня 2016 року. Ми розглядали приклад, коли держслужбовець йде у відпустку в травні 2016 року (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 31, с. 29).

Щодо цього питання фахівець Мінсоцполітики зазначав: премії, нараховані держслужбовцям у травні за квітень, при розрахунку середньої зарплати для визначення відпускних до розрахунку не включаються (якщо відпустку надано у травні). Це випливає з положень абз. 7 та 8 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Нагадаємо: згідно з абз. 7 п. 2 цього Порядку у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового.

Тобто для держслужбовців у цьому випадку при визначенні середньої зарплати розрахунковий період починається з травня 2016 року.

Відповідно до абз. 8 п. 2 Порядку № 100 у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади у періоді, протягом якого за працівником зберігалася середня заробітна плата, а також коли заробітна плата у розрахунковому періоді не зберігалася, обчислення середньої зарплати проводиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів.

Поєднавши норми абз. 7 та абз. 8 п. 2 Порядку № 100, отримуємо: у разі, коли держслужбовець пішов у відпустку в травні 2016 року, йому потрібно нарахувати відпускні виходячи з нових умов оплати праці. На цій підставі премія, нарахована у травні 2016 року за підсумками роботи за квітень 2016 року за «старим» положенням про преміювання, до розрахунку відпускних не включається.

Наші читачі поставили запитання стосовно дещо іншої ситуації: держслужбовцю у травні 2016 року було нараховано премію за квітень згідно зі «старим» положенням про преміювання. Травень держслужбовець відпрацював повністю. У відпустку такий працівник пішов у червні 2016 року. Чи включається в такому разі до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних премія, нарахована держслужбовцю у травні 2016 року за квітень?

Із цим запитанням ми звернулися з офіційним запитом до Мінсоцполітики.

Пояснимо, у чому суть питання саме щодо такої ситуації.

Річ у тім, що, з одного боку, згідно з абз. 7 п. 2 Порядку № 100 у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового.

Виходить, якщо працівник пішов у відпустку в червні 2016 року, то до розрахункового періоду включається тільки травень 2016 року.

Крім того, звернемося до положень п. 3 Порядку № 100. Так, згідно з цими положеннями при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками; високі досягнення у праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років та інші); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.

Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату.

Як же обчислити суму відпускних за ситуації, коли держслужбовець пішов у відпустку в червні 2016 року і йому в травні цього року було нараховано премію за квітень за «старим» положенням про преміювання?

Відповідь фахівців Мінсоцполітики така: премія за квітень 2016 року, нарахована в травні згідно зі «старим» положенням про преміювання, не враховується у розрахунку середньої зарплати. Підстава — абз. 8 п. 2 Порядку № 100.

Отже, визначено єдиний підхід для розрахунку середньої зарплати держслужбовцям у разі, якщо їм нараховано премію за підсумками квітня 2016 року у травні за «старим» положенням про преміювання. Така премія не бере участь у розрахунку середньої зарплати незалежно від того, коли держслужбовець іде у відпустку: у травні, червні чи липні тощо.

Тетяна ОНИЩЕНКО, експерт з питань оплати праці