11.12.2017

Установлюємо тарифний розряд інструкторові-методисту школи вищої спортивної майстерності

Школа вищої спортивної майстерності приймає на роботу інструктора-методиста з вищою освітою за спеціальністю «фізична культура». Який тарифний розряд установити такому працівникові? Чи є кваліфікаційні вимоги?

Тарифний розряд інструктора-методиста школи вищої спортивної майстерності потрібно шукати в додатку 7 до наказу Мінсім’їмолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097).

Зверніть увагу! Додаток 7 згаданого наказу викладено в новій редакції наказом Мінсім’їмолодьспорту від 31.08.2017 р. № 3659 (деталі — у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 41, с. 3). Таким чином, з 01.09.2017 р. тарифний розряд інструктора-методиста був підвищений на 2 позиції. Тепер такому працівникові слід установлювати 13 або 14 тарифний розряд. Який саме? Це визначає керівник установи. Причому вирішальними чинниками тут можуть послугувати рівень освіти і досвід роботи.

Також пам’ятайте, що тарифний розряд інструктора-методиста школи вищої спортивної майстерності не залежить від кваліфікаційної категорії. Хоча в Схемі тарифних розрядів фахівців установ, закладів та організацій фізичної культури і спорту (додаток 9 до наказу № 2097) і встановлені тарифні розряди для інструктора-методиста залежно від кваліфікаційної (I, II і вищої) категорії (13, 12 і 14 розряди відповідно), порядок присвоєння категорії такому працівникові на сьогодні не розроблений.

Тепер про кваліфікаційні вимоги.

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників сфери фізичної культури і спорту, випуск 85 «Спортивна діяльність», затверджений наказом Мінмолодьспорту від 28.10.2016 р. № 4080, не містить кваліфікаційних характеристик для посади інструктора-методиста школи вищої спортивної майстерності.

Проте ми вважаємо, що за орієнтир і «нижню планку» слід брати вимоги до інструктора-методиста спортивної школи: вища освіта початкового або першого рівня за ступенем молодшого бакалавра або бакалавра і спеціальності відповідної галузі знань. Для молодшого бакалавра — стаж роботи у сфері фізичної культури і спорту не менше 1 року. Для бакалавра — без вимог до стажу роботи.

Також потрібно врахувати, що згідно зі ст. 49 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» від 24.12.93 р. № 3808-XII право проводити фізкультурно-оздоровчу і спортивну діяльність, фізкультурно-спортивну реабілітацію надається спеціалістам, які мають спеціальну освіту та відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень.