10.07.2017

Оплата поштових послуг

Працівник установи за власні кошти відправив поштою листи, вага яких перевищує норму. У зв’язку з цим на конвертах працівник Укрпошти наклеїв марки. Нашому працівнику були видані чеки, в яких зазначено розмір оплати за вагу листів (18,80 грн.) і за марки. Казначейство наполягає на тому, що такі витрати слід відшкодовувати працівнику за КЕКВ 2210, як за марки. Ми ж вважаємо, що оплата повинна здійснюватися за КЕКВ 2240, оскільки це оплата поштових послуг, а марки ми не отримували і не оприбутковували. Хто має рацію?

Для відповіді на це запитання слід звернутися до Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою КМУ від 05.08.2009 р. № 270 (далі — Правила № 270).

Так, п. 2 цих Правил визначено, що номінал поштової марки — це вартість послуги поштового зв’язку, що зазначається на поштовій марці арабськими цифрами або латинськими літерами.

Відповідно до п. 79 Правил № 270 у межах України безоплатно пересилаються:

— прості листи масою до 20 грамів і поштові картки, відправниками та адресатами яких є військовослужбовці строкової служби;

— посилки з одягом військовослужбовців строкової служби, що відправляються в установленому порядку військовими частинами;

— секограми (крім тих, що перевозяться авіатранспортом).

При цьому згідно із п. 80 Правил № 270 підтвердженням оплати послуг поштового зв’язку є:

поштові марки, наклеєні на письмову кореспонденцію або нанесені типографським способом на поштові конверти, поштові картки;

— відбитки державного знака, нанесені маркувальними машинами;

— відбитки про оплату письмової кореспонденції, нанесені друкарським чи іншим способом.

У питанні застосування КЕКВ слід виходити з економічної сутності платежу.

Вважаємо, що в цьому випадку працівник заплатив за поштові послуги, а не придбав марки. Адже він не приносив марки до організації, вони не прибуткувалися, а лише виступали позначкою вартості поштових послуг.

Тож виходячи з економічної сутності платежу з урахуванням вимог Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, вважаємо що у цьому випадку доцільно застосувати КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

За цим кодом, зокрема, здійснюються видатки на оплату послуг доставки дипломатичної пошти, експрес-доставки, плата за користування абонентськими скриньками, поштових відправлень, включаючи телеграми, листи, бандеролі; поштових послуг при переказах коштів (у тому числі пенсій всіх видів та поштових послуг з доставки та виплати сум компенсаційних виплат власникам грошових заощаджень) тощо.