27.03.2017

Передплата електронних видань — за КЕКВ 2210

Який КЕКВ ми маємо застосувати для передплати електронної версії газети «Бюджетна бухгалтерія»?

На сьогодні багато наших передплатників обирають електронну версію видання. Це дійсно зручно і сучасно, адже в такому випадку вони отримають видання якомога швидше та не зв’язуються з доставкою. Та і взагалі-то, як не крути, а онлайн-простір витискає офлайн. Сьогодні все більше сучасних людей віддають перевагу електронному паперу.

Але в той же час у бухгалтерів виникає запитання: за яким КЕКВ проводити видатки для оплати електронних видань — 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар», як під час оплати паперової версії видання, чи 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)», адже помацати руками те, за що заплатили, не виходить? Крім того, у випадку обрання КЕКВ 2240 казначеї вимагають ще й акти виконаних робіт.

Давайте розбиратися разом.

Перш за все слід звернутися до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (далі — Інструкція № 333).

Так, п.п. 3 п.п. 2.2.1 цієї Інструкції передбачено, що за КЕКВ 2210 проводяться видатки на придбання або передплату періодичних, довідкових, інформаційних видань, придбання та виготовлення підручників та книг.

При цьому не зазначено, у якому форматі мають бути такі видання — паперовому чи електронному. Тож вважаємо, що цей підпункт передбачає видатки на передплату видання у будь-якому форматі.

І ніякого акта виконаних робіт, як у випадку застосування КЕКВ 2240, не потрібно.

Також зауважимо, що Мінфін на своєму офіційному сайті (http://www.minfin.gov.ua) оприлюднив проект змін до Інструкції № 333.

Цими змінами, зокрема, передбачено: у п.п. 3 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333 буде записана норма про те, що придбання або передплату періодичних, довідкових, інформаційних видань, у тому числі електронних, слід проводити за КЕКВ 2210.

Тож зробимо остаточний висновок: видатки на передплату електронних та паперових видань слід планувати та проводити за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».