29.05.2017

Щодо типових форм квитків та їх заповнення

Лист від 06.01.2017 р. № 62/25/10-17

Міністерство інфраструктури розглянуло запит <…> щодо надання роз’яснень з приводу типових форм квитків та їх заповнення та повідомляє.

Порядок здійснення перевезень пасажирів та їх багажу автобусами, таксі, легковими автомобілями на замовлення, а також обслуговування пасажирів на автостанціях визначаються Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (далі — Правила), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.97 р. № 176. Вони є обов’язковими для виконання організаторами регулярних перевезень, замовниками транспортних послуг, автомобільними перевізниками, автомобільними самозайнятими перевізниками, персоналом автомобільного транспорту, автостанціями та пасажирами.

Згідно з пунктом 115 Правил перевізники відповідно до укладених договорів здійснюють продаж квитків через автостанції, агентства з продажу квитків та/або самостійно. Примірну форму договору про продаж квитків затверджує Мінінфраструктури.

Продаж квитків може здійснюватися водієм автобусу в разі відсутності у населеному пункті автостанції або агентства з продажу квитків, а також після закриття квитково-касової відомості на автостанції.

Пунктом 2 наказу Міністерства транспорту та зв’язку України «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування» від 25.05.2006 р. № 503, зареєстрованого Міністерством юстиції України 21.09.2006 р. під № 1065/12939 (далі — наказ), зазначено, що вартість проїзду за розрахунками пасажирських перевізників, інформація про перевізника, страховика та страхову суму вносяться у квитки друкованим способом.

Враховуючи викладене, на думку Мініфраструктури, у разі якщо придбаний у водія квиток відповідає типовій формі, містить інформацію про перевізника, страховика, страхову суму, а вартість проїзду, відстань проїзду, пункти відправки та прибуття, вписані у квиток вручну друкарськими літерами, це не буде порушенням вимог наказу.

Заступник міністра — керівник апарату Д. Роменський

Коментар редакції

Квиток відповідає формі, але заповнений вручну — приймається!

Мінінфраструктури у листі, що коментується, надало довгоочікувану відповідь на запитання, яке турбує багатьох наших передплатників та відвідувачів форуму budget.factor.ua.

Головний висновок Мінінфраструктури: у випадку коли квиток придбаний у водія і відповідає типовій формі, тобто має усі реквізити, передбачені наказом Мінтрансу «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування» від 25.05.2006 р. № 503, але при цьому вартість проїзду, відстань проїзду, пункти відправки та прибуття вписані у квиток вручну друкарськими літерами, це не буде порушенням вимог цього наказу.

Тобто такий квиток відповідатиме нормам чинного законодавства і його вартість можна законно відшкодувати відрядженому працівникові.

До речі, ми дотримувались такої ж думки, яку докладно викладено у матеріалі «Квиток заповнений вручну: чи можна відшкодувати його вартість відрядженому?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 17-18, с. 17).

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора