13.11.2017

Матдопога на «соцпобут» бібліотекарю: чи можна виплатити у розмірі меншому, ніж оклад

Чи можна у зв’язку із браком коштів виплатити бібліотекарю центральної районної бібліотеки матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі меншому, ніж посадовий оклад?

Постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек» від 22.01.2005 р. № 84 передбачено, що працівникам державних і комунальних бібліотек виплачується:

— допомога на оздоровлення під час щорічної відпустки в розмірі посадового окладу (ставки зарплати);

— матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань за рішенням керівника бібліотеки в розмірі до одного посадового окладу (ставки зарплати) на рік.

Право на такі виплати мають працівники, які обіймають посади, наведені в додатку до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84. Посада бібліотекаря в цьому переліку зазначена.

Допомога на оздоровлення до щорічної відпустки є обов’язковою виплатою, і кошти для її виплати необхідно передбачати в кошторисі бюджетної установи. При цьому під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога на оздоровлення.

Що стосується матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, то така виплата не має систематичного характеру. Вона є разовою і надається працівнику у випадку настання непередбачених обставин (наприклад, у разі скрутного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку з родинними обставинами, на поховання тощо). Умови виплати зазначеної допомоги, обставини, за яких вона виплачується, рекомендуємо визначати у відповідному Положенні або у колективному договорі. При цьому слід зауважити, що матеріальна допомога на «соцпобут» не є обов’язковою виплатою і виплачується за наявності коштів*.

* Аналогічні роз’яснення з цього приводу надали фахівці Мінсоцполітики у листі від 21.07.2015 р. № 409/13/116-15.

Тож якщо фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі, для виплати матдопомоги на «соцпобут» недостатньо, то вона може не виплачуватися. Якщо коштів не вистачає на її виплату в розмірі посадового окладу, то вона може бути виплачена в розмірі меншому, ніж посадовий оклад. Остаточне рішення про виплату матеріальної допомоги на «соцпобут» у тому чи іншому розмірі приймає керівник (директор, завідувач) установи.