19.02.2018

Придбання вантажного велосипеда

Чи може сільська рада придбати вантажний велосипед за ТКВКБМС 6060 «Благоустрій міст, сіл, селищ» за КЕКВ 3110, якщо вартість велосипеда складає 7800 грн.? У нас є 0,5 штатної одиниці прибиральника території. Заробітну плату прибиральник отримує за ТКВКБМС 6060. Його посадовою інструкцією передбачено перевезення сміття від урн до сміттєзбірника, перевезення посипних матеріалів і реагентів на відстань до 100 м. Програмою з благоустрою передбачено придбання вантажного велосипеда.

Питання організації благоустрою населених пунктів належать до виключної компетенції місцевих рад. Така норма передбачена Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280), а саме:

— встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку (п. 44 ч. 1 ст. 26);

— організація благоустрою населених пунктів, залучення на договірних засадах з цією метою коштів, трудових і матеріально-технічних ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення; здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян (п.п. 7 п. «а» ч. 1 ст. 30).

Також до компетенції місцевих рад належить затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм (п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону № 280).

Відповідно до ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на фінансування:

— місцевих програм розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів (п. 5 ч. 1);

— програм, які затверджені відповідною місцевою радою (п. 21 ч. 1).

Отже, кошти для фінансування видатків з благоустрою можуть бути передбачені в бюджеті лише за умови наявності затвердженої радою відповідної програми.

Таким чином, сільська рада може придбати вантажний велосипед за умови, якщо:

— радою затверджена відповідна місцева програма з благоустрою;

— програмою передбачено придбання вантажного велосипеда.

Такі видатки слід відображати за ТКВКБМС 6030 «Організація благоустрою населених пунктів» та за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Слід зазначити, що ч. 2 ст. 71 БКУ визначено лише напрямки спрямування капітальних видатків. Перелік товарів та послуг, які планується придбати за рахунок коштів бюджету, визначається безпосередньо головним розпорядником, який є відповідальним за їх цільове та ефективне використання.

Зверніть увагу: з 1 січня 2018 року застосовуються нові відомча та програмна класифікації, які затверджені наказом Мінфіну «Про затвердження складових програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів» від 20.09.2017 р. № 793 (у запитанні вказані коди, які застосовувалися до 1 січня 2018 року).