05.11.2018

Інтерн на очній частині в медвиші: як оформити та оплатити

До штату міської лікарні для проходження стажування (заочної форми інтернатури) прийнято лікаря-інтерна загальної практики — сімейного лікаря. Для проходження очної форми інтернатури цього лікаря-інтерна слід направити на кафедру загальної практики — сімейної медицини і внутрішніх хвороб медичного університету. Як правильно це зробити? Як оплатити йому період проходження очної частини інтернатури?

Нагадаємо, що інтернатура (спеціалізація) — це обов’язкова форма післядипломної підготовки випускників усіх факультетів медичних і фармацевтичних ВНЗ III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування і форми власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) — фахівця певної спеціальності (п. 1.1 Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III — IV рівня акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженого наказом МОЗ від 19.09.96 р. № 291, далі — Положення № 291).

Згідно з п. 1.4 Положення № 291 інтернатура проводиться в очно-заочній формі:

очна — навчання на кафедрах медичних (фармацевтичних) ВНЗ III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів і в установах медичної (фармацевтичної) післядипломної освіти;

заочна — стажування у базових установах і закладах охорони здоров’я.

Підставою для зарахування на навчання є заява випускника, копія диплома, довідка навчального закладу про закінчення особою цього закладу, копії договорів з навчальним закладом і закладом охорони здоров’я або договір лише з навчальним закладом про навчання в інтернатурі. При цьому в наказі про зарахування до інтернатури зазначається заклад освіти, в якому відбуватиметься очна частина навчання, і базова установа або заклад (підприємство), де проводитиметься інтернатура (розд. ІІ Положення № 291).

Направлення випускників медичних (фармацевтичних) ВНЗ на інтернатуру — базу стажування — здійснюється на підставі наказу управлінь охорони здоров’я обласних, Київської міської держадміністрації. При цьому керівник закладу охорони здоров’я, яка є базою стажування, видає наказ про зарахування цих випускників на посади лікарів (провізорів) — інтернів за певною спеціальністю (п.п. 3.6.2 Положення № 291).

Згідно з п. 7.3 Положення № 291 лікарям-інтернам протягом усього періоду навчання виплачується зарплата в розмірі, встановленому чинним законодавством за рахунок установ (закладів), до яких вони зараховані, або установою (закладом), з якою укладений трудовий договір.

Посадовий оклад лікарям-інтернам установлюють згідно з п.п. 2.2.5 Умов оплати праці працівників установ охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.05 р. № 308/519 (ср. ). Так, для лікарів-інтернів загальної практики — сімейних лікарів оклад установлюється за 10-м тарифним розрядом за ЄТС. Якщо лікар-інтерн працює в шкідливих і важких умовах праці, то його посадовий оклад підвищують на підставі п.п. 2.4.5 Умов № 308/519.

Що стосується очної форми інтернатури, то відповідно до п.п. 3.6.7 і п. 7.5 Положення № 291 керівник закладу, що є базою стажування, відряджає лікарів-інтернів у відповідний ВНЗ.

Тобто лікарня, де інтерн проходить заочну форму інтернатури, має відряджати (направити) такого лікаря для проходження очної форми інтернатури до того медичного ВНЗ, який зазначений у наказі управління охорони здоров’я. Як правило, для цього видається відповідний наказ керівника такої лікарні (бази стажування).

При цьому оплата періоду проходження очної форми інтернатури проводиться в порядку, передбаченому для оплати при направленні на курси підвищення кваліфікації. Тобто в цьому питанні треба звернутися до постанови КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695.

Однією з гарантій для працівників, направлених на курси підвищення кваліфікації, є обов’язок роботодавця зберігати середню зарплату за час навчання (п.п. «а» п. 1 постанови № 695).

Тобто з усього часу навчання в інтернатурі, який оплачується згідно з установленим посадовим окладом, слід виділяти ту частину, коли лікар-інтерн навчається на очній формі інтернатури. Ця частина оплачується за «середньою».

Розрахунок середнього заробітку при цьому здійснюється згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Загалом розрахунок проводять виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують місяцю направлення на курси підвищення кваліфікації (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Детальніше про гарантії та оплату праці медпрацівників, що підвищують кваліфікацію, ви можете дізнатися з нашого матеріалу в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 41, с. 26.

Відзначимо, що після закінчення інтернатури лікаря, який продовжує і далі працювати в цьому лікувальному закладі, переводять на посаду лікаря-фахівця з лікарської спеціальності, за якою він проходив інтернатуру.