03.09.2018

Щодо джерела фінансування видатків для виплати зарплати вихователям груп продовженого дня в закладах загальної середньої освіти

Лист від 20.06.2018 р. № 1/11-6489

Міністерство освіти і науки розглянуло ваше звернення щодо джерела фінансування видатків для виплати заробітної плати вихователям груп продовженого дня в закладах загальної середньої освіти і повідомляє.

Пунктом 2 статті четвертої Бюджетного кодексу України визначено, що бюджетна система України і Державний бюджет України встановлюються виключно цим Кодексом та Законом про Державний бюджет України. Якщо іншим нормативно-правовим актом бюджетні відносини визначаються інакше, ніж у цьому Кодексі, застосовуються відповідні норми цього Кодексу.

Відповідно до статті 1032 Бюджетного кодексу України освітня субвенція, головним розпорядником якої є МОН, спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у типах закладів освіти, визначених цією статтею. Серед перелічених закладів освіти є і заклади загальної середньої освіти.

Посада вихователя міститься в Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 963 (з наступними змінами).

Виходячи з викладеного, кошти освітньої субвенції спрямовуються, зокрема, і на оплату праці вихователів (в тому числі в групах продовженого дня) у закладах загальної середньої освіти.

Одночасно нагадуємо, що статтями 89 і 90 Бюджетного кодексу України визначено, що видатки на заклади освіти, засновані на комунальній власності, здійснюються з відповідних місцевих бюджетів.

Згідно з пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» протягом бюджетного періоду дозволяється здійснювати одночасно з державного та місцевих бюджетів та/або одночасно з різних місцевих бюджетів видатки закладів освіти, визначених статтею 1032 Бюджетного кодексу України.

Перший заступник Міністра В. Ковтунець

Коментар редакції

МОН про фінансування витрат на оплату праці вихователів ГПД у ЗЗСО

У листі, що коментується, фахівці МОН надали роз’яснення щодо джерела фінансування витрат на оплату праці вихователям груп продовженого дня в закладах загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО).

Річ у тому, що фінансування здобуття повної загальної середньої освіти здійснюється за рахунок коштів держбюджету, у тому числі шляхом надання освітніх субвенцій місцевим бюджетам, коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Саме на здобуття загальної середньої освіти виділяється субвенція із держбюджету місцевим бюджетам*.

* Детальніше про фінансування освіти з різних бюджетів та надання освітньої субвенції ви можете прочитати у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 39, с. 12.

Умови надання та використання такої субвенції передбачені ст. 1032 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) та Порядком та умовами надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженими постановою КМУ від 14.01.2015 р. № 6 (далі — постанова № 6). Відповідно до зазначених норм освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педпрацівників таких типів навчальних закладів:

ЗЗСО усіх ступенів;

• шкільні відділення НВК «заклад дошкільної освіти — заклад загальної середньої освіти», «заклад загальної середньої освіти — заклад дошкільної освіти»;

• спеціалізовані школи (школи-інтернати), включаючи школи-інтернати з поглибленим вивченням окремих предметів і курсів для поглибленої підготовки дітей у галузі науки і мистецтв, фізкультури і спорту, інших галузях, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою; ліцеї (ліцеї-інтернати); гімназії (гімназії-інтернати); колегіуми (колегіуми-інтернати);

• вечірні (змінні) школи;

• ЗЗСО для громадян, які потребують соцдопомоги та реабілітації: загальноосвітні школи-інтернати, загальноосвітні санаторні школи-інтернати; спеціальні загальноосвітні школи-інтернати; ЗЗСО для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дитбудинки (крім дитбудинків сімейного типу, прийомних сімей та сімей патронатних вихователів);

• ЗЗСО для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку, навчально-реабілітаційні центри, інклюзивно-ресурсні центри;

• заклади професійної (профтехнічної) освіти державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти, а саме на оплату праці з нарахуваннями викладачів, які викладають предмети згідно з Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти, затвердженим постановою КМУ від 23.11.2011 р. № 1392 (далі — Держстандарт № 1392);

• державні заклади вищої освіти I — II рівнів акредитації державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти, а саме на оплату праці з нарахуваннями викладачів, які викладають предмети згідно з Держстандартом № 1392.

Водночас згідно з п. 2 постанови № 6 протягом бюджетного періоду дозволяється здійснювати одночасно з державного та місцевих бюджетів та/або одночасно з різних місцевих бюджетів видатки закладів освіти, визначених у ст. 1032 БКУ.

Тож на сьогодні освітня субвенція спрямовується лише на фінансування загальної середньої освіти і лише на видатки із зарплати педпрацівників, у тому числі тих, які працюють у ЗЗСО.

Відповідно до Типових штатних нормативів ЗЗСО, затверджених наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1205, у ЗЗСО, які мають групи продовженого дня (далі — ГПД), вводять посаду вихователя для роботи ГПД залежно від загальної кількості годин роботи груп виходячи з норми на ставку 30 годин на тиждень. Зверніть увагу, що у Типових штатах обумовлено введення посади вихователя, а не кількість штатних одиниць такої посади. Так, кількість штатних одиниць посади вихователя залежить від загальної кількості годин роботи ГПД.

Посада вихователя (у тому числі в ГПД) належить до педагогічних. Вона є у Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Враховуючи усе вищезазначене, фахівці МОН резюмують: кошти освітньої субвенції спрямовуються, зокрема, на оплату праці педагогічних працівників ЗЗСО. А це говорить про те, що освітня субвенція є основним джерелом видатків для виплати зарплати педпрацівникам ЗЗСО, у тому числі й вихователям ГПД цих закладів.

Олександр ОСТАПЧУК, експерт з питань оплати праці