19.08.2019

Неоплачуваний «виборчий» період & розрахунок відпускних

Услід за виборами Президента України від булися і вибори до Верховної Ради. Деякі працівники підприємств, установ і організацій брали участь у виборчому процесі як члени виборчих комісій.

У своїх публікаціях (див. статті «Вибори. Звільняємо від роботи учасника виборчого процесу» // «Оплата праці», 2019, № 7; «Вибори до Верховної Ради: що треба знати роботодавцеві» // «Оплата праці», 2019, № 13) ми розповідали про обов’язки роботодавця і права працівника у разі, якщо він став учасником виборчого процесу, зокрема, як член виборчої комісії.

Працювати у виборчій комісії він міг як на платній, так і на безоплатній основі. У першому випадку роботодавець повинен зберігати тільки місце роботи (працівник отримував оплату у виборчій комісії), а в другому (на безоплатній основі) — зберігати місце роботи та виплачувати середній заробіток працівникові.

Якщо працівник був членом виборчої комісії на безоплатній основі, то питань з розрахунком відпускних не виникає. Період участі його у виборчій комісії включається в розрахунковий період, сума нарахованої середньої зарплати включається в розрахунок середньої зарплати для визначення суми відпускних.

Якщо ж робота в комісії оплачувалася, виникає запитання: що робити з «порожнім» періодом, адже середня зарплата не нараховувалася?

По допомогу ми звернулися до фахівців Мінсоцполітики. У листі, що коментується, — відповідь на наш запит.

Попри те, що в самому Порядку № 100 не передбачено включення винагороди, нарахованої за період роботи у виборчих комісіях, у розрахунок середньої зарплати, фахівці Мінсоцполітики вважають, що винагорода, нарахована за період роботи у виборчих комісіях, включається в розрахунок середньої зарплати для визначення суми відпускних за основним місцем роботи.

Цей висновок заснований на положеннях п. 3 постанови КМУ «Про умови оплати праці членів виборчих комісій, комісій всеукраїнського референдуму» від 28.07.2004 р. № 966. Ними встановлено, що зарплата, нарахована за роботу у виборчих комісіях, включається в суму фактичної зарплати за місцем основної роботи при обчисленні пенсії і середньої зарплати у випадках, передбачених законодавством. Але! Для того, щоб включити таку виплату в розрахунок середньої зарплати за основним місцем роботи, працівник повинен надати вам довідку з виборчої комісії про розмір оплати, нарахованої йому за період виконання обов’язків члена ВК.

А що робити, якщо працівник таку довідку не надав?

Не надав — і не страшно. На це запитання теж є відповідь.

У разі, якщо довідка з виборчої комісії працівником не була надана за основним місцем роботи, то період, протягом якого працівник — член виборчої комісії працював у виборчій комісії на платній основі, виключається з розрахункового періоду на підставі абз. 6 п. 2 Порядку № 100.

При такому підході розмір середньої зарплати для визначення суми відпускних занижений не буде.