Теми статей
Обрати теми

Вибори до Верховної Ради: що треба знати роботодавцю

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Весняні вибори 2019 року давно пройшли. Проте вони «принесли» нам не лише нового Президента України, але і позачергові вибори до Верховної Ради (відбудуться 21.07.2019 р.). Причому інтерес до останніх настільки великий, що не дивно, якщо ваш працівник виявиться безпосереднім учасником такого виборчого процесу. Як правильно оформити відсутність працівника, зайнятого у виборчому процесі, і чи треба оплачувати час, витрачений ним на неробочі обов’язки? Сьогодні ми дамо відповідь на ці запитання.

Увага на «виборний» статус працівника

Основним нормативно-правовим документом, який регламентує процес проведення виборів народних депутатів України, є Закон № 4061*.

* Закон України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 р. № 4061-VI.

Згідно з ним звичайні громадяни, які не пов’язані з виборчим процесом у своєму повсякденному житті, можуть брати участь в ньому не лише як виборці або кандидати в депутати. Їх також можуть залучати, приміром, в якості членів виборчих комісій (ВК) (окружних і дільничних) або довірених осіб кандидатів в депутати в одномандатних виборчих округах.

Якщо такий громадянин є найнятим робітником, Закон № 4061 дає йому можливість отримати за основним місцем роботи звільнення від виконання виробничих або службових обов’язків.

Порядок оформлення такого звільнення і необхідність оплати часу, витраченого на виконання громадських обов’язків, безпосередньо залежатиме від його «виборного» статусу (див. таблицю).

Гарантії працівникам, що беруть участь у виборах народних депутатів

Статус працівника

Гарантії

Термін звільнення від роботи

Підстава

Відмітка в Табелі

Член ВК

Працівник звільняється від виконання трудових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням стажу*.

Ну а якщо він виконує обов’язки у ВК безоплатно, то роботодавець виплачує йому середній заробіток (ст. 119 КЗпП)

На увесь період повноважень ВК** або на частину цього періоду

На платній основі:

1. Заява працівника.

2. Довідка ВК.

3. Копія посвідчення члена ВК

«ІН» або «22»

На БЕЗоплатній основі:

1. Заява працівника.

2. Письмове повідомлення про скликання засідання комісії або рішення ВК про залучення члена комісії до участі в інших заходах

* Працівник не може бути звільнений з роботи, переведений на нижчу посаду на підставах, пов’язаних з виконанням його обов’язків у ВК (ч. 8 ст. 36 Закону № 4061).

** Повноваження дільничної ВК припиняються через 5 днів (ч. 3 ст. 32 Закону № 4061), а повноваження окружної — через 15 днів після дня офіційного оприлюднення ЦВК результатів виборів депутатів (ч. 3 ст. 31 Закону № 4061).

Кандидат в депутати

Працівник звільняється від виконання трудових обов’язків за основним місцем роботи. Йому надається неоплачувана відпустка

На період передвиборної агітації*

1. Заява працівника.

2. Посвідчення кандидата в народні депутати

або копія постанови (рішення) відповідної ВК про реєстрацію

«НА» або «18»

* Передвиборна агітація розпочинається з дня, що настає за днем прийняття ВК рішення про реєстрацію кандидата в депутати, і закінчується о 24-й годині останньої п’ятниці перед днем голосування (ст. 70 Закону № 4061). У нашому випадку — 19.07.2019 р.

Представник партії

Працівник має право на звільнення від виробничих або службових обов’язків:

• без збереження заробітної плати;

• за погодженням з власником підприємства, установи, організації

З дня їх реєстрації у ВК до припинення їх повноважень або закінчення виборчого процесу

1. Заява з проханням звільнити від роботи. Згоду роботодавець фіксує в резолюції на заяві.

2. Копія посвідчення, що підтверджує статус особи

«І» або «30»

Уповноважена особа партії

Довірена особа кандидата в депутати

З дня їх реєстрації у ВК на період виборчого процесу

Офіційний спостерігач

Закон № 4061 не передбачає гарантій у сфері праці. Відсутність на роботі оформляється на загальних підставах

З дня реєстрації у ВК і до оголошення результатів виборів ЦВК

Можуть бути:

• щорічна відпустка;

• відпустка без збереження зарплати;

• неповний робочий час

Залежить від причини відсутності

А поки давайте розглянемо нюанси оформлення та оплати участі працівника у виборчому процесі в деяких з його «виборних» статусів.

Працівник — член ВК

В члени ВК працівник може бути залучений як на платній, так і безоплатній основі.

Член ВК на платній основі. До лав таких щасливчиків можуть потрапити голова, заступник голови, секретар або інший член ВК. Ось тільки загальна їх кількість не може перевищувати трьох чоловік (ч. 6 ст. 36 Закону № 4061). Хто це буде — вирішують самі члени ВК.

З такими особами на період роботи у ВК укладається цивільно-правовий договір. Оплата за ним здійснюється за рахунок коштів Держбюджету, виділених на підготовку і проведення виборів народних депутатів, згідно з Порядком № 848** (ст. 47 Закону № 4061). В цьому випадку роботодавцеві не треба виплачувати працівникові — членові ВК середній заробіток. Проте за таким співробітником зберігається стаж.

** Порядок оплати праці членів окружних і дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України, затверджений постановою Кабміну від 05.09.2012 р. № 848.

Оплачує працю члена ВК, який виконує свої обов’язки на платній основі, окружна ВК згідно з Порядком № 103***.

*** Порядок оплати праці членів окружних і дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України, затверджений постановою ЦВК від 21.06.2012 р. № 103.

Така оплата здійснюється один раз на місяць на підставі акта прийому-передачі наданих послуг.

При цьому розмір місячної плати не може бути нижче середньої зарплати працівника за основним місцем роботи (ч. 5 розд. II Порядку № 103).

Для цього від працівника знадобиться довідка з основного місця роботи про середню заробітну плату.

Якщо місячна плата виявилася менше мінімальної заробітної плати (у 2019 році — 4173 грн.), її встановлюють на рівні мінзарплати (п. 1 постанови № 966****).

**** Постанова Кабміну «Про умови оплати праці членів виборчих комісій» від 28.07.2004 р. № 966.

Про нюанси оподаткування і відображення у звітності такої оплати читайте в консультації «Вибори. Оплачуємо роботу членів виборчої комісії» // «ОП», 2019, № 7.

А що, якщо працівник — член ВК на платній основі є сумісником? На наш погляд, тут слід дотриматися вимог ч. 11 ст. 36 Закону № 4061 (і відповідно, ст. 119 КЗпП), згідно з якою роботодавець на місці роботи за сумісництвом зобов’язаний буде виплатити такому працівникові середній заробіток.

Член ВК на безоплатній основі. Таким працівникам, окрім збереження місця роботи, ст. 119 КЗпП гарантує збереження середнього заробітку за місцем роботи. Його розраховують згідно з нормами Порядку № 100. Розрахунковий період — останні 2 календарні місяці, що передують залученню працівника до виконання повноважень члена ВК. Середній заробіток виплачуємо працівникові за робочі дні залучення до виборчого процесу (за графіком роботи у роботодавця).

Виплати за день голосування. Незалежно від того, на платній чи безоплатній основі працівник бере участь у складі ВК, він має право розраховувати на отримання:

• одноразової грошової винагороди;

• плати за день голосування і підрахунку голосів.

Попри те, що порядок нарахування і виплати одноразової грошової винагороди прописаний в Порядку № 108*****, а порядок нарахування і виплати плати за день голосування — в Порядку № 103 і Порядку № 848, вони нічим не відрізняються від тих правил, яких слід дотримуватись при виплаті винагород членам ВК під час виборів Президента України.

***** Порядок нарахування та виплати одноразової грошової винагороди членам окружних і дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України, затверджений постановою ЦВК від 12.07.2012 р. № 108.

Кандидат у депутати

Працівника, який зареєструвався кандидатом в депутати, роботодавцеві також доведеться звільнити від виконання виробничих або службових обов’язків (ч. 1 ст. 76 Закону № 4061).

Проте, на відміну від членів ВК, йому надається неоплачувана відпустка, і тільки на період передвиборної агітації.

Нюанс. Отримавши від працівника документи, необхідні для його звільнення, роботодавець оформляє наказ (розпорядження) з посиланням на ст. 76 Закону № 4061. Адже в Законі про відпустки не згадується кандидат в народні депутати серед осіб, яким надається відпустка без збереження заробітної плати (ст. 25 Закону про відпустки). Проте спеціальна норма (ст. 76 Закону № 4061) дозволяє це зробити.

У разі реєстрації державного службовця кандидатом в депутати він зобов’язаний в одноденний термін письмово повідомити про це керівника державної служби.

Держслужбовцеві за його заявою надається відпустка без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі. Вказана відпустка надається за рішенням керівника державної служби з дня його повідомлення про участь у виборчому процесі і до дня його завершення відповідно до виборчого законодавства (ч. 4 ст. 10 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі