Теми статей
Обрати теми

Вибори. Звільняємо від роботи учасника виборчого процесу

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Нестримно пролетів день чергових виборів Президента України. Другий тур не за горами. А отже, деяким роботодавцям доведеться ще раз зіткнутися із ситуацією звільнення від роботи своїх працівників, які в тому або іншому статусі беруть участь у виборчому процесі. Але тимчасово звільнити такого працівника від роботи — це ще не все. Треба знати, потрібно за ці дні йому заплатити середній заробіток чи ні. Далі від цього залежать: податки, внески, звіти… Ось про це ми вам розповімо.

Гарантії учасникам виборчого процесу

У виборчому процесі працівник може брати участь у різних статусах: довірена особа кандидата в президенти, член виборчої комісії (ВК) або спостерігач. Від цього залежить:

• які гарантії надав законодавець такому працівникові;

• на який строк працівника треба звільнити від роботи;

• які документи повинен надати працівник для звільнення від роботи;

• чи повинен роботодавець оплачувати дні відсутності працівника.

Крім того, роботодавець зобов’язаний правильно відобразити в Табелі обліку робочого часу таку відсутність працівника.

Для наочності ми об’єднали усю необхідну роботодавцеві інформацію з наведених вище питань у таблицю (див. статтю «Вибори. ЄСВ-звіт від виборчої комісії»). Ґрунтуємося ми при цьому на положеннях Закону України «Про вибори президента України» від 05.03.98 р. № 474-XIV (далі — Закон № 474).

Статус працівника

Гарантії

Строк звільнення від роботи

Підстава

Відмітка в Табелі

Довірена особа кандидата в Президенти

(ст. 67 Закону № 474)

Має право на звільнення від трудових обов’язків за погодженням з роботодавцем.

Місце роботи зберігається, а зарплата — ні

З дня реєстрації в ЦВК до припинення повноважень або закінчення виборчого процесу

1. Заява з проханням звільнити від роботи. Згоду роботодавець фіксує в резолюції на заяві.

2. Копія посвідчення довіреної особи

«І» або «30»

Член ВК (окружної, дільничної)

(ст. 29 Закону № 474)

Працівник звільняється від виконання трудових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням стажу.

Якщо він виконує обов’язки у ВК безоплатно, то роботодавець виплачує середній заробіток (ст. 119 КЗпП)

На увесь період повноважень ВК або на частину цього періоду

1. Заява працівника.

2. Довідка ВК.

3. Копія посвідчення члена ВК

«ІН» або «22»

Спостерігач

(ст. 68 Закону № 474)

Закон № 474 не передбачає гарантій у сфері праці. Питання відсутності на роботі спостерігач повинен вирішити з роботодавцем у рамках трудового законодавства

З дня реєстрації у ВК і до оголошення результатів виборів ЦВК

Можуть бути:

• щорічна відпустка;

• відпустка без збереження зарплати (за ст. 26, 25 Закону про відпустки);

• встановлення неповного робочого часу

Залежить від документального оформлення причин відсутності

Працівники — члени ВК

У члени ВК працівник може бути залучений як на платній, так і на безоплатній основі. Детальніше про це читайте в статті «Вибори. Оплачуємо роботу членів виборчої комісії».

Більшість членів ВК здійснюють свої повноваження безоплатно. Вони отримують виплати із коштів державного бюджету тільки за дні голосування і підрахунку голосів. Їм може бути виплачено ще одноразову винагороду.

Як ми вже сказали, для членів ВК, що працюють безоплатно, ст. 119 КЗпП, крім збереження місця роботи, гарантує збереження середнього заробітку за місцем роботи. Його треба розрахувати згідно з нормами Порядку № 100. Розрахунковий період — останні 2 календарні місяці, що передують залученню працівника до виконання повноважень члена ВК. Середній заробіток виплачуємо працівникові за робочі дні залучення до виборчого процесу (за графіком роботи у роботодавця).

Якщо ваш працівник виконує повноваження члена ВК на платній основі, то у роботодавця він звільняється на увесь період виборів. Але виплачувати середню зарплату йому не треба, оскільки працівник отримуватиме виплати за рахунок коштів ВК.

Податково-звітні нюанси

Доплачуємо до МЗП. Якщо за місяць зарплата працівника виявилася менше МЗП, то в такому місяці зарплата за відпрацьовані дні має бути нарахована не нижче МЗП, розрахованої пропорційно відпрацьованому часу.

Донараховуємо ЄСВ до МЗП. Зауважте, що протягом періоду, на який ви відпускаєте працівника «на вибори», трудові відносини з ним не припиняються.

Тому якщо ви для такого працівника основний роботодавець, йому не встановлена інвалідність, то вам доведеться виконати вимогу ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ. А саме — сплатити ЄСВ з фактично нарахованої бази, але не нижче чим з МЗП.

Винятком будуть тільки випадки, коли працівник виконував повноваження члена ВК на платній основі увесь місяць (довіреної особи кандидата в Президенти, спостерігача — на безоплатній основі) і за основним місцем роботи у нього немає нарахувань.

Звітуємо. Середній заробіток за час залучення до виборчого процесу треба відображати в обох зарплатних звітах: у податковому розрахунку форми № 1ДФ і у звіті з ЄСВ. Його слід включити в один рядок із зарплатою за відпрацьований час.

Окремо позначимо, що кількість днів залучення до виборчого процесу також ніяк не виділяється. А саме, у графі 15 таблиці 6 ЄСВ-звіту треба ставити кількість днів перебування в трудових відносинах без зменшення на дні залучення до виборчого процесу. Причому незалежно від того на платній або безоплатній основі він залучений.

Якщо працівник був звільнений від роботи на увесь місяць, і нарахувань у роботодавця за ним не було, то заповнюємо рядок із зазначенням кількості днів перебування в трудових відносинах у графі 15, але без сумових показників.

От і всі нюанси для роботодавця, працівник якого виявився активним учасником виборчого процесу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі