03.06.2019

Підвищено надбавку за роботу з ліжковими хворими

КМУ постановою від 22.05.2019 р. № 432 змінив підхід до встановлення розміру надбавки медпрацівникам, які безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих. Відповідні зміни внесені до п. 1 постанови КМУ «Про встановлення надбавки окремим працівникам установ соціального захисту населення» від 29.09.2010 р. № 875.

Отже, надбавка за особливі умови роботи медпрацівникам, які працюють у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, геріатричних пансіонатах, пансіонатах для ветеранів війни і праці, психоневрологічних інтернатах та дитячих будинках-інтернатах і безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих, тепер встановлюється в граничному розмірі 50 % посадового окладу (з підвищеннями), але не менше ніж 15 %. Нагадаємо: раніше був передбачений єдиний розмір такої надбавки — 15 % посадового окладу (з підвищеннями).

Також дещо підкоригували коло отримувачів надбавки. Тепер тут зазначені професіонали та фахівці з вищою медичною освітою за ступенем магістра, бакалавра, молодшого бакалавра, однак по суті це і є ті ж самі лікарі, фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою, що і були вказані раніше. Також, як і раніше, надбавку встановлюють молодшим медичним сестрам з догляду за хворими.

Перелік посад працівників, яким установлюється зазначена надбавка, та її конкретні розміри в межах фонду оплати праці затверджуються керівником установи за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), а в разі відсутності первинної профспілкової організації — з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників. Детальніше про виплату цієї надбавки ви можете дізнатись із журналу «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 14, с. 31.

Постанова № 432 набере чинності із дня опублікування.

Обчислення вислуги років, призначення та виплата пенсій і грошової допомоги військовослужбовцям

Кабмін 22.05.2019 р. прийняв постанову № 435 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393», згідно з якою порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби і військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським, а також членам їхніх сімей, визначений постановою КМУ від 17.07.92 р. № 393, приведено у відповідність до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Цим нормативно-правовим актом забезпечується право на зарахування до вислуги років у пільговому обчисленні (один місяць за три місяці) часу проходження служби, протягом якого особа брала участь у здійсненні заходів із забезпечення нацбезпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи в районах та у період здійснення зазначених заходів, а також доповнено порядок обчислення вислуги років новоствореною силовою структурою — Службою судової охорони.

Постанова № 435 набере чинності із дня опублікування.