Теми статей
Обрати теми

Медсестри геріатричного пансіонату: оплачуємо роботу з ліжковими хворими

Коновал Світлана, державний експерт експертної групи з питань оплати праці в бюджетній сфері та грошового забезпечення Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
У геріатричному пансіонаті проживають люди похилого віку, інваліди, у тому числі ліжкові хворі. Чи мають право медсестри та молодші медсестри на підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці? Чи слід додатково оплачувати їх роботу з обслуговування ліжкових хворих?

Визначення та основне завдання геріатричного пансіонату наведено у Типовому положенні про будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці, затвердженому наказом Мінпраці від 29.12.2001 р. № 549 (далі — Положення № 549). Будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни та праці є стаціонарною соціально-медичною установою загального типу для постійного проживання громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, інвалідів, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування.

Основним завданням таких закладів є забезпечення належних умов для проживання, соціально-побутового обслуговування, надання медичної допомоги громадянам похилого віку та інвалідам, які потребують стороннього догляду і допомоги (п. 2.1 Положення № 549).

У питанні оплати праці працівників геріатричного пансіонату слід керуватись Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з п. 1 п.п. 2.4.5 цих Умов посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено у додатку 3, підвищуються на 60, 30, 25 та 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Так, відповідно до пп. 1.2 та 1.13 Переліку закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці (додаток 3 до Умов № 308/519), робота в геріатричних пансіонатах на вказаних нижче посадах дає право на підвищення посадових окладів (тарифних ставок) на 25 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці:

• посади фахівців з базовою та неповною вищою медосвітою незалежно від їх найменування — до них належать і медичні сестри;

• посади молодших медсестер усіх найменувань.

Важливо! Медсестри та молодші медсестри геріатричних пансіонатів мають право на підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці у розмірі 25 % посадового окладу. Велика частина мешканців геріатричних пансіонатів є інвалідами та хворими, прикутими до ліжка (ліжкові хворі).

До обов’язків медсестер та молодшого медичного персоналу входить надання гігієнічних процедур, переодягання, допомога в прийнятті їжі, миття, транспортування, супроводження ліжкових хворих тощо.

Працівники, які безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих, мають право на підвищення посадових окладів (тарифних ставок) на 20 % на підставі п. 8 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519.

До осіб із значно зниженою руховою активністю відносяться особи із IV та V групами рухової активності:

• IV група — рухова активність значно знижена (може самостійно пересуватись по приміщенню, домашню роботу самостійно не виконує);

• V група — рухова активність втрачена повністю (пересуватись самостійно не може, ліжковий хворий) згідно з карткою медичного огляду (див. лист Мінсоцполітики від 12.12.2014 р. № 1613/13/84-14).

Групи рухової активності та відповідна характеристика індивідуальної потреби визначені додатком 1 до Державного стандарту догляду вдома, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 13.11.2013 р. № 760.

Згідно з п.п. 2.4.5 медсестри (у тому числі молодші) мають право на підвищення окладу за двома підставами: на 25 % «за шкідливість» та на 20 % за обслуговування осіб із значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих. При цьому абсолютний розмір кожного підвищення установлюється окремо одне від одного до схемного посадового окладу (тарифної ставки).

Окрім підвищення за обслуговування ліжкових хворих, також передбачена й надбавка. Так, згідно з постановою КМУ «Про встановлення надбавки окремим працівникам установ соціального захисту населення» від 29.09.2010 р. № 875 встановлюється надбавка за особливі умови роботи у розмірі 15 % посадового окладу (з підвищеннями) лікарям, фахівцям з базовою та неповною вищою медосвітою і молодшим медсестрам з догляду за хворими, які працюють у геріатричних пансіонатах і безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих. Перелік посад працівників, яким установлюється така надбавка, затверджується керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом.

Увага! Надбавка за безпосереднє обслуговування ліжкових хворих установлюється до посадового окладу з урахуванням підвищень, передбачених Умовами № 308/519 (див. лист Мінсоцполітики від 03.03.2011 р. № 162/13/84-11).

Отже, якщо медсестра та/або молодша медсестра працюють у геріатричному пансіонаті та безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих, їх посадовий оклад спочатку підвищується на 20 % (абз. 8 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519) і 25 % (пп 1.2 та 1.13 додатку 3 до Умов № 308/519). А потім на новоутворений оклад нараховується надбавка за особливі умови роботи у розмірі 15 % (постанова № 875). Розглянемо приклад.

Приклад. Медсестрі (без категорії) геріатричного пансіонату встановлений 6 тарифний розряд. З 01.01.2019 р. її оклад складає 2785 грн. Він підвищується на 25 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці та на 20 % за обслуговування ліжкових хворих. Також вона має право на надбавку за обслуговування ліжкових хворих у розмірі 15 %. Розрахуємо суми вказаних підвищень та надбавки.

Сума підвищення у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці складає:

2785 х 25 % = 696,25 грн.

Сума підвищення за обслуговування ліжкових хворих становить:

2785 х 20 % = 557 грн.

Сума надбавки за обслуговування ліжкових хворих дорівнює:

(2785 + 696,25 + 557) х 15 % = 605,74 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі