25.03.2019

Допомога на оздоровлення помічнику вихователя: платити чи ні?

Чи має право помічник вихователя закладу дошкільної освіти отримати допомогу на оздоровлення при використанні основної щорічної відпустки?

З питання отримання допомоги на оздоровлення працівники бюджетних установ звертаються до керівництва та бухгалтерії. У свою чергу, ми досить часто отримуємо такі запитання на нашу редакційну пошту. Одне з них надійшло від закладу дошкільної освіти (далі — ЗДО). Воно стосується правомірності виплати «оздоровчих» помічнику вихователя. Тож давайте розбиратися.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон про освіту) держава забезпечує виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

При цьому в Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посада помічника вихователя не зазначена.

УВАГА!

Посада помічника вихователя не належить до педагогічних. Тож Закон про освіту не гарантує такому працівнику виплату «оздоровчих».

У той же час згідно з п. 4 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та п.п. 5 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 керівник установи має право надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в розмірі до одного посадового окладу на рік.

Таку допомогу надають в межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом закладу, тобто за наявності коштів на їх виплату.

Причому в зазначених законодавчих нормах не конкретизується, які саме працівники мають право на отримання матеріальної допомоги. Отже згідно з цими нормами матдопомогу на оздоровлення можуть надати як педагогічним, так і іншим працівникам закладів освіти.

Резюмуємо: законодавство не гарантує виплату допомоги на оздоровлення при використанні основної щорічної відпустки помічнику вихователя ЗДО, оскільки він не віднесений до педагогічних працівників.

У той же час за наявності коштів у межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом закладу освіти, керівник такого закладу має право надавати «непедагогічним» працівникам допомогу на оздоровлення.

Детальніше у питаннях призначення та виплати «оздоровчих» вам допоможе розібратись стаття «Матдопомога на оздоровлення: враховуємо «бюджетні» тонкощі» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 23, с. 21).