01.06.2020

Відпустка → звільнення за строковим трудовим договором: роз’яснення від Держпраці

Прийшов час прощатися із працівником? Пам’ятайте, що при звільненні потрібно «закрити» зобов’язання перед ним, зокрема що до надання невикористаних днів щорічної відпустки та соцвідпустки на дітей.

Це можна зробити двома способами.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) можна виплатити грошову компенсацію. Але не виключено, що працівник захоче відгуляти зароблені дні відпустки. Тим паче, що таке право йому надає ч. 1 ст. 3 Закону про відпустки.

Так, за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки.

А якщо працівник прийнятий за строковим трудовим договором і, відповідно, звільняється через закінчення його строку (підстава — п. 2 ст. 36 КЗпП)? Чи не стане це на заваді для надання йому відпустки вже фактично після останнього дня дії такого договору?

Ні, проблем не буде. Адже є пряма законодавча норма, що міститься у ч. 2 ст. 3 Закону про відпустки. Так, у разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Радує те, що фахівці Держпраці у цьому питанні дотримуються такої ж думки.

У листі від 19.04.2020 р. № 2412/3.1/3.1-зв-20 вони це підтверджують.

Будьте уважні із датою звільнення. Нагадаємо, що відповідно до ст. 391 КЗпП, якщо після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк. Але не варто застосовувати цю норму до випадку з використанням відпустки. Тут спрацьовує спеціальна норма, яка продовжує строк дії трудового договору виключно до закінчення відпустки і не довше.

А от якщо працівник продовжить працювати після закінчення відпустки, то строковий трудовий договір автоматично трансформується у безстроковий на підставі ст. 391 КЗпП. Тоді звільнення за п. 2 ст. 36 КЗпП вже буде неможливо.

Розглянемо ситуацію на прикладі.

Приклад. Закінчення строкового трудового договору, укладеного із працівником, припадає на 10 червня 2020 року За поточний робочий рік працівник має право на щорічну відпустку тривалістю 10 календарних днів. Він звернувся із проханням використати їх з 10.06.2020 р. із подальшим звільненням. Зауважимо: крайній термін, коли він може взяти відпустку — останній день роботи.

Останній день відпустки працівника — 19.06.2020 р. Оскільки тут застосована норма ч. 2 ст. 3 Закону про відпустки, то останнім днем дії строкового трудового договору є 19 червня 2020 року.

Цей день і є датою припинення із працівником трудових відносин. Якщо не звільнити його у цей день, то строковий трудовий договір вважатиметься безстроковим.

Майте на увазі, що при наданні відпустки із подальшим звільненням потрібно дотримуватись таких правил:

1) отримати від працівника заяву, в якій буде зазначено, наприклад, наступне: «Прошу надати мені щорічну основну відпустку тривалістю 10 календарних днів з 10.06.2020 р. із подальшим звільненням в останній день відпустки у зв’язку із закінченням строку трудового договору»;

2) підготувати два накази: один — про надання відпустки, а другий — про припинення трудового договору. При цьому наказ про звільнення доцільно видавати ближче до закінчення відпустки. Чому?

Річ у тім, що під час відпустки працівник може, наприклад, захворіти;

3) своєчасно виплатити відпускні — за 3 дні до початку відпустки (ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки). Між днем виплати відпускних і днем початку відпустки має бути не менше 3 календарних днів (див. лист Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19). Тобто в описаному випадку потрібно виплатити відпускні не пізніше 05.06.2020 р., а якщо субота робоча, то не пізніше 06.06.2020 р.;

4) у день звільнення провести остаточний розрахунок (ст. 116 КЗпП), а також внести запис про звільнення до трудової книжки (підстава — п. 2 ст. 36 КЗпП) і видати її працівнику.

Якщо працівник у цей день не з’явиться на роботі, потрібно відправити поштове повідомлення про необхідність отримання ним трудової книжки (пп. 2.4 і 4.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58).