30.03.2020

Е-декларації за 2019 рік подаємо за старими правилами

На початку року ми з вами аналізували зміни, які вніс до правил подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 02.10.2019 р. № 140-IX (далі — Закон № 140, див. журнал «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 4, с. 13).

При цьому НАЗК активно роз’яснювало правила застосування нововведень під час кампанії декларування за 2019 рік (див. журнал «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 8/1).

Водночас комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики наполягав на тому, що нові законодавчі вимоги (за об’єктами та порядком декларування) не застосовуються до декларування, що здійснюється до 1 квітня 2020 року за 2019 рік (crimecor.rada.gov.ua/news/main_news/74100.html).

І от комітет переміг — світ побачив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» від 04.03.2020 р. № 524-IX. Він набрав чинності 20.03.2020 р.

Цей документ багатий на антикорупційні поправки до законодавства. Однак суб’єктів декларування дуже зацікавить новий п. 11 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 140. Згідно з цією нормою в е-деклараціях за 2019 рік інформація зазначається згідно з вимогами, що діяли до введення в дію передбачених цим Законом змін до ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII (далі — Закон № 1700).

Особи, віднесені Законом № 140 до суб’єктів декларування, у деклараціях за 2019 рік зазначають інформацію за період починаючи з дня набрання чинності цим Законом.

Простіше кажучи, зміни, внесені до Закону № 1700, слід застосовувати для зазначення інформації за 2020 рік. А декларувати майно за 2019 рік слід за старими правилами. У трьох типах декларацій за 2019 рік (щорічна, після звільнення, кандидата на посаду) не потрібно зазначати, зокрема:

• унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї;

• зареєстроване місце проживання членів сім’ї суб’єктів декларування;

• об’єкти декларування, які перебували у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї протягом не менше половини днів звітного періоду;

• членів сім’ї суб’єкта декларування, які спільно з ним проживали сукупно протягом не менше 183 днів протягом року;

• банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів сім’ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно (розділ 12.1 декларації).

НАЗК надало технічну можливість не вказувати «зайву» інформацію: у відповідних полях та розділах можна обрати позначку «Не застосовується», «Відсутня інформація для декларування в цьому розділі».

Нагадаємо: нещодавно через епідемію коронавірусу строки подання щорічних декларацій за 2019 рік продовжили до 1 червня 2020 року.

При цьому більшість суб’єктів декларування вже відзвітували за минулий рік. А тому в тих, хто вже встиг подати е-декларацію за «старими-новими» правилами (зокрема, заповнив «банківський» розділ 12.1), виникає цілком логічне запитання: чи потрібно тепер подавати змінену декларацію, прибравши «непотрібну» для 2019 року інформацію?

Законодавчо це питання не врегулювали. Однак згідно з роз’ясненнями фахівців НАЗК на сторінці соціальної мережі Фейсбук, у цьому немає потреби, адже будуть перевіряти лише ті дані, які необхідні відповідно до чинного законодавства. До того ж для виправлення може не бути технічної можливості. Адже на уточнення раніше поданої декларації є 7 днів після дати подачі та 3 спроби. І якщо тиждень та/або спроби скінчились, то подати уточнену декларацію вже не вийде. Та й не потрібно.