23.11.2020

Хочу навчатись і працювати одночасно: оформлюємо трудові відносини зі студентом

До бюджетної установи приймається студент денної форми навчання закладу вищої установи. Чи можна прийняти такого працівника за основним місцем роботи або ж слід оформити його як сумісника? Чи заповнювати у цьому випадку трудову книжку? Чи втратить працівник право на стипендію? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Чи можна прийняти на роботу?

Право студентів, які навчаються у закладах вищої освіти (ЗВО), на трудову діяльність у вільний від навчання час передбачено ч. 1 ст. 53 Закону про освіту1 та п. 3 ч. 1 ст. 62 Закону про вищу освіту2.

1 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

2 Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

Не обмежує права студентів на працю, а отже, дає їм рівні з усіма іншими громадянами України права й КЗпП.

Зі студентом може бути укладено як строковий (наприклад, на певний строк, установлений за погодженням сторін, або на час виконання певної роботи), так і безстроковий трудовий договір.

Якщо працівник-студент старше 18 років, то роботодавець обирає форму трудового договору з ним (письмову чи усну) в загальному порядку.

Якщо ж на роботу приймають неповнолітнього студента, то у цьому випадку письмова форма трудового договору є обов’язковою (п. 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП).

Крім того, для неповнолітніх працівників-студентів віком від 16 до 18 років має бути встановлено скорочену тривалість робочого часу — 36 годин на тиждень (ст. 51 КЗпП). Також їх забороняється залучати до нічних, надурочних робіт і до роботи у вихідні дні (ст. 192 КЗпП).

Отже, як бачимо, право студентів денної (очної) форми навчання на трудову діяльність передбачено чинним законодавством. Однак при реалізації такого права часто виникає запитання: як оформити такого працівника: за основним місцем чи за сумісництвом?

Основне місце чи сумісництво?

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації.

Таке визначення цьому поняттю дає п. 1 Положення № 433.

3 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Проте відносини між закладом освіти та студентом не є трудовими, а тому навчання, нехай навіть і на денній формі, не є основним місцем роботи студента.

Таким чином, оформлення трудових відносин зі студентом денного (очного) відділення вишу, як і з будь-яким іншим працівником, здійснюється за нормами трудового законодавства на загальних підставах.

Таку ж думку висловили фахівці Мінсоцполітики у листах від 25.07.2014 р. № 301/13/116-14 та від 25.05.2015 р. № 198/06/186-15. У них зазначено, що трудовим законодавством не передбачено обмежень щодо поєднання студентами ЗВО, у тому числi тими, якi навчаються за денною (очною) формою навчання, роботи i навчання. Тому установа має право приймати на роботу таких працiвникiв, у тому числi й на умовах повного робочого дня.

Проте для студентів-очників зазвичай установлюють режим неповного робочого часу, аби вони мали змогу поєднувати роботу і навчання.

Це питання в кожному конкретному випадку вирішується за погодженням між студентом і роботодавцем залежно від можливостей студента суміщати роботу і навчання.4

4 Про особливості оплати праці працівника-студента читайте у журналі «Оплата праці», 2019, № 18, с. 18.

Отже, з огляду на зазначене, можна зробити висновок: робота за трудовим договором осіб, які поєднують її з денною формою навчання, не є сумісництвом, і тому вона передбачає ведення трудової книжки відповідно до загального порядку та є для таких осіб основним місцем роботи.

Як оформити трудову книжку?

Трудові книжки ведуть на всіх працівників, які працюють в установі більше 5 днів (ст. 48 КЗпП, п. 1.1 Інструкції № 585). Не виняток і працівники-студенти. Тож якщо ви вирішили прийняти студента за основним місцем роботи, заповнювати на нього трудову книжку обов’язково.

5 Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту вiд 29.07.93 р. № 58.

Запис про прийняття на роботу кадровики вносять після видання відповідного наказу (розпорядження) керівника установи, але не пізніше за тижневий строк (п. 2.4 Інструкції № 58). У графі 3 у вигляді заголовка (тобто окремим рядком) записуєте повне найменування установи. Потім рядком нижче (під заголовком) зазначаєте:

• у графі 1 — порядковий номер запису;

• у графі 2 — дату прийняття на роботу відповідно до наказу. Зверніть увагу: тут зазначається дата саме прийняття на роботу, а не дата видання наказу або дата внесення запису до трудової книжки;

• у графі 3 — інформацію про те, до якого відділу, підрозділу, а також на яку роботу, професію або посаду приймаєте працівника;

• у графі 4 — назву, дату та номер документа, на підставі якого вносите запис.

Але як бути, якщо в студента ще немає трудової книжки? Тоді вам доведеться її оформити (ст. 48 КЗпП).

А що зі стипендією?

Факт працевлаштування не впливає на право студента на отримання стипендії (у разі наявності такої).

Так, відповідно до п. 4 Порядку № 8826 стипендії призначають студентам за результатами навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти і ЗВО (наукових установах).

6 Порядок призначення і виплати стипендій, затверджений постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882.

Крім того, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти мають право на роботу у режимі неповного робочого часу (але не більш як на 0,5 ставки за займаною посадою). При цьому академічна стипендія виплачується їм у повному обсязі (п. 19 Порядку № 882).