Теми статей
Обрати теми

Працівник — студент: особливості оплати праці

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Про кадрові нюанси трудової діяльності працівників, що поєднують роботу з навчанням, ви можете прочитати у «свіжому» номері спецвипуску «ОП», 2019, № 18/1, с. 5. Відвідування занять, підготовка до сесії, написання курсових робіт і інші аспекти освітнього процесу насамперед впливають на режим роботи студента, тобто відображаються і на його зарплаті. А як саме — зараз розповімо детальніше.

Оплатні нюанси

Якщо ваш працівник, що прагне до знань, зайнятий на умовах повного робочого часу — тут проблем немає. Його працю оплачуємо в загальному порядку. Тобто попри те, що такі співробітники можуть ще отримувати стипендію з бюджету, оклади (тарифні ставки) їм установлюємо на тому ж рівні, що й іншим працівникам, які працюють на аналогічних посадах. Звичайно ж, з урахуванням кваліфікації працівника-студента.

Також необхідно стежити за тим, щоб оплата праці за виконану таким працівником місячну (погодинну) норму праці (обсяг робіт) не була нижче мінімальної зарплати (МЗП) (ст. 95 КЗпП).

Якщо в результаті порівняння фактична зарплата виявилася нижче МЗП — нарахуйте працівникові доплату, тобто різницю між МЗП, визначеною пропорційно виконаній нормі праці (відпрацьованому часу), і фактичною зарплатою працівника.

Якщо фактична зарплата дорівнює або більше МЗП — нараховуємо працівникові фактичну зарплату.

Якщо ж працівник не виконав місячну (годинну) норму праці, нараховану йому зарплату за фактично відпрацьований час треба порівняти з МЗП, визначеною пропорційно виконаній нормі праці (відпрацьованому часу).

Неповний робочий час. При неповному робочому часі працю працівника-студента оплачують пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку (ч. 2 ст. 56 КЗпП).

Тобто при почасовій оплаті праці і неповному робочому часі:

• працівник отримує частину окладу — якщо оплату праці визначають за місячним окладом (місячною тарифною ставкою) (при зайнятості 0,5 штатної одиниці — 0,5 посадового окладу і т. п.);

• зарплату нараховують виходячи зі встановленої йому погодинної ставки за фактично відпрацьований час в умовах неповного робочого часу — якщо оплату праці визначають за годинною тарифною ставкою і кількістю відпрацьованого часу.

Відпрацьований час фіксують у табелі обліку робочого часу (форма № П-5, затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489) під кодом «РС» (02).

При відрядній оплаті праці зарплату нараховують виходячи зі встановленої йому відрядної розцінки за фактично виконаний обсяг робіт.

Саме такий розмір посадового окладу повинен виплачуватися працівникові за кожен повністю відпрацьований робочий місяць. У зв’язку з цим місячний фонд оплати праці такого працівника може бути менше МЗП. Проте доплату до МЗП у такому разі також слід проводити пропорційно відпрацьованому часу. Більше подробиць — у статті «Встановлюємо неповний робочий час для працівника: індивідуальні особливості» // «ОП», 2017, № 7.

Скорочений робочий час. Тут є нюанс. Попри те, що студентові може бути встановлена скорочена тривалість робочого часу (неповнолітній студент-працівник), його працю оплачують у розмірі повної тарифної ставки (окладу) (ст. 194 КЗпП). Тобто в тому ж розмірі, що й дорослим працівникам відповідних категорій, яким установлена повна тривалість робочого часу (лист Мінсоцполітики від 22.03.2006 р. № 1993/0/14-06/13).

Зарплату юного працівника також порівнюємо з МЗП. Тобто за відпрацьовану місячну норму часу його зарплата не може бути нижча мінімального розміру.

Індексація

Грошові доходи працівників-студентів у вигляді стипендії і зарплати підлягають індексації в загальному порядку згідно з вимогами п. 2 Порядку № 1078.

При цьому якщо особа не лише працює (їй виплачують зарплату), але й отримує інший грошовий дохід (наприклад, стипендію), в першу чергу індексується її оплата праці (п. 4 Порядку № 1078).

Виняток — якщо особа працює й одночасно навчається на денній формі навчання або з відривом від виробництва в клінічній ординатурі, аспірантурі і докторантурі, передусім індексується стипендія (п. 4 Порядку № 1078).

Як у такому разі роботодавцю зрозуміти, чи треба індексувати зарплату працюючого студента? Попросити у нього довідку про розмір і термін призначення стипендії (п. 8 Порядку № 1078). Такий документ видають професійно-технічні і вищі навчальні заклади на вимогу самих студентів.

Зверніть увагу: якщо студент не надає цю довідку з навчального закладу, то його зарплата не індексується.

І ще один нюанс. Якщо студент працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу (п. 4 Порядку № 1078).

З прикладом розрахунку індексації заробітної плати працівника, який одночасно вчиться і працює, ви можете ознайомитися в листі Мінсоцполітики від 14.08.2018 р. № 14/0/216-18// «ОП», 2018, № 17, с. 4.

Оподаткування

ПДФО, ВЗ. Тут жодних сюрпризів. Заробітна плата студента є об’єктом оподаткування ПДФО і ВЗ на загальних підставах (лист ДФСУ від 20.10.2015 р. № 9758/К/99-99-17-03-03-14).

Більше того, він може розраховувати на ПСП у розмірі 150 % (у 2019 році — 1440,75 грн.) за умови, що (підкатегорія 103.08.02 ЗІР):

• не отримує стипендію з бюджету або отримує спонсорську стипендію. Підтвердженням цьому буде відповідна довідка з навчального закладу;

• розмір його заробітної плати на місяць не перевищує у 2019 році — 2690 грн.

При цьому встановлення працівникові неповного робочого часу ніяк не вплине на порядок застосування ПСП*.

* Як розрахувати ПДФО працівникові, який працює в режимі неповного робочого часу, читайте у статті «Як застосовувати ПСП при неповному робочому часі» // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 53.

ЄСВ. Заробітна плата (дохід), яка нараховується (виплачується) роботодавцем застрахованій особі (у нашому випадку — працівникові-студенту), є базою нарахування ЄСВ.

Якщо розмір зарплати такого працівника не перевищить розміру МЗП, встановленої законом на місяць, за який отриманий дохід, роботодавцю доведеться нарахувати ЄСВ виходячи з розміру такої МЗП (абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

А чи дотягувати базу ЄСВ до МЗП, якщо працівник працює на умовах неповного робочого часу? Так, треба дотягувати. На цьому наполягають податківці у своєму листі від 31.03.2015 р. № 6667/6/99-99-17-03-01-15 (ср. ). Але тільки у тому випадку, якщо для працівника таке місце роботи є основним і він не є особою з інвалідністю.

Тому у разі, якщо працівник-студент працює на неповному робочому часі і його зарплата за місяць менше за мінімальну, суму ЄСВ потрібно розрахувати виходячи з МЗП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі