12.04.2021

Вагітна працівниця «на збереженні»: як оплатити лікарняний?

Вагітна працівниця у березні 2021 року перебувала на лікарняному. На початку квітня вона надала листок непрацездатності, виданий у зв’язку із загрозою переривання вагітності (вагітність — 22 тижні). Її загальний страховий стаж становить 5 років і 6 місяців. Як оплачувати лікарняний листок: у розмірі 100 % середнього заробітку чи залежно від стажу? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

У чому різниця?

У зазначеній ситуації читач сплутав порядок оплати «звичайної» тимчасової непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах. Саме останню надають у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу. Це передбачено ч. 1 ст. 26 Закону про соцстрахування1.

1 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Якщо майбутня мама перебуває у лікарні до настання 30 тижнів вагітності «на збереженні», то їй нададуть «звичайний» (не декретний) листок непрацездатності. На його підставі виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності, а не допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Коли лікарняний «100-відсотковий»?

Страховий стаж працівника визначають на дату настання страхового випадку. Тобто відправною точкою буде день, яким відкрито лікарняний лист. Такий стаж умовно можна поділити на два види: загальний (за весь період трудової діяльності) та стаж за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку2. У ситуації, що розглядається, слід звернути увагу передусім на перший вид.

2 Про спеціальні обмеження для лікарняних читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 10, с. 28.

Адже саме загальний страховий стаж впливає на відсоток оплати днів тимчасової непрацездатності (ст. 24 Закону про соцстрахування). Зокрема, якщо на момент хвороби цей стаж становить:

до 3 років, то в розрахунку лікарняних братиме участь 50 % середньоденної зарплати працівника;

від 3 до 5 років — 60 % середньоденної зарплати;

від 5 до 8 років — 70 % середньоденної зарплати;

понад 8 років — 100 % середньоденної зарплати.

При цьому незалежно від стажу лікарняні у розмірі 100 % середньої зарплати виплачують працівникам, які:

• віднесені до 1 — 3 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• є донорами, які протягом року безоплатно здали кров у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, та/або плазму крові, що дорівнює чотирьом максимальним дозам (ч. 4 ст. 20 Закону № 9313);

3 Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-IX.

• є постраждалими учасниками Революції Гідності.

Якщо вагітна жінка не віднесена до вищезазначених категорій, то нараховуйте їй допомогу по тимчасовій непрацездатності на загальних підставах. Так, вона має право на оплату лікарняного у розмірі 70 % середньої зарплати (за 5,5 років страхового стажу).