19.04.2021

Звіт 3-борг: заповнюємо правильно

Починаючи зі звіту за січень 2021 року органам статистики потрібно подавати нову форму статистичних спостережень за формою № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» (далі — форма № 3-борг).

У цьому звіті наводять дані про суми невиплачених нарахувань з оплати праці, кількість працівників, яким заборгували ці виплати, а також суми невиплаченої допомоги по тимчасовій непрацездатності1. Правильно заповнити форму № 3-борг допоможуть Роз’яснення2. Бланк форми № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» а також Роз’яснення можна знайти на офіційному вебсайті Держстату (ukrstat.gov.ua) у розділі «Для респондентів»/«Альбом форм державних статистичних спостережень на 2021 рік»/«Демографічна та соціальна статистика»/«Ринок праці».

1 Детальніше про цей звіт та порядок його заповнення — у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 5, с. 2; № 12, с. 25. — Прим. ред.

2 Роз’яснення Держстату щодо форми державного статистичного спостереження № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» від 12.08.2020 р. № 19.1.2-12/23-20.

Далі надамо відповіді на запитання, що часто виникають при її заповненні.

Чи потрібно враховувати у рядку 2030 форми № 3-борг працівників, щодо яких є заборгованість зі сплати лікарняних від ФСС, але немає заборгованості із виплати зарплати?

Відповідно до п. 11 розд. ІІ Роз’яснень у рядку 2030 відображають кількість працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, строк виплати якої минув до кінця звітного періоду, з відповідним її відображенням у рядку 2010. У разі відсутності в установі, організації заборгованості з виплати зарплати дані у рядках 2010 — 2030 не заповнюють.

Від редакції. Враховуючи роз’яснення фахівця Держстату, можна резюмувати таке. Працівники, за якими є борг лише за лікарняними від ФСС, але немає боргу з виплати зарплати, до рядка 2030 не потраплять. Аргумент простий — тут відображають кількість працівників, перед якими є заборгованість саме із зарплати. Тоді як допомога по тимчасовій непрацездатності від ФСС заробітною платою не є (не належить до фонду оплату праці).

До речі, лікарняні за рахунок роботодавця (за перші 5 днів хвороби), а також допомога по вагітності та пологах і на поховання також не вважаються зарплатою (пп. 3.2 і 3.3 Інструкції № 53). Тож якщо у вас є борги за цими виплатами і водночас немає заборгованості із виплати зарплати, то рядок 2030 не заповнюйте.

3 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Яку суму виплат працівнику у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності слід відображати у рядку 2040 форми № 3-борг: з урахуванням ПДФО та ВЗ чи без них (тобто «чисту» суму)?

Відповідно до п. 12 розд. ІІ Роз’яснень сума заборгованості, яка зазначається у рядку 2040, ураховує кошти ФСС та відображається аналогічно сумі заборгованості з виплати зарплати.

Тобто при відображенні у рядку 2040 суми нарахованих, але не виплачених нарахувань із тимчасової втрати працездатності, суми обов’язкових для всіх працівників відрахувань згідно з чинним законодавством (ПФДО та ВЗ) не включаються.

Від редакції. Ми так само рекомендували відображати у рядку 2040 «чисту» суму лікарняних — без урахування ПДФО та ВЗ. Тепер маємо підтвердження від фахівця Держстату.

Бажаємо вдалого звітування!