20.12.2021

Новорічні подарунки дітям: придбання, облік та оподаткування

За яким КЕКВ здійснювати придбання новорічних подарунків дітям ЗЗСО та ЗДО? Як вести облік таких подарунків? Який порядок їх оподаткування? Чи потрібно показувати вартість цих подарунків в Об’єднаному звіті? І якщо так, то з якою ознакою доходу та за яким реєстраційним номером (дитини чи одного з батьків)? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.

Свято наближається… І особливо з нетерпінням цієї пори чекають дітлахи. Бо новорічно-різдвяні свята неодмінно принесуть подарунки. А для учнів та вихованців різних закладів освіти роль «Діда Мороза» виконуватимуть органи держвлади, ОМС (у т. ч. їх виконавчі органи), заклади освіти, культури, молоді та спорту.

Вочевидь, більшість із них уже підготувалися та придбали святкові подарунки заздалегідь. Але перевірити себе і впевнитися у правильності своїх дій, поготів, перед складанням річної звітності, не завадить. Тож далі коротко про застосування КЕКВ при закупівлі новорічних подарунків для школяриків і вихованців дитсадочків. І звісно ж, не оминемо увагою нюанси бухобліку й оподаткування таких подарунків.

КЕКВ

Традиційно новорічні подарунки — це різноманітні солодощі. Їх можна придбати відразу у святкових пакунках або як кондитерські вироби з наступним самостійним фасуванням. Залежно саме від обраного варіанта слід планувати і проводити видатки на придбання.

Так, придбання готових новорічних подарунків-пакунків слід проводити за КЕКВ 2210 (п.п. 2.2.1 Інструкції № 333). А ось придбання солодощів (цукерок, печива тощо) окремо без подарункових пакунків варто здійснювати за КЕКВ 2230 (п.п. 2.2.3 Інструкції № 333). Підтверджують такий підхід і фахівці Казначейства (див. лист ДКСУ від 27.02.2020 № 16-04-04/4124).

Бухоблік

Новорічні подарунки є матеріальними цінностями, які придбані та утримуються з метою подальшої передачі (у нашому випадку — дітям). Для цілей бухобліку такі цінності слід обліковувати в складі запасів за субрахунком 1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу». Це випливає з норми абз. 4 п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 123.

При видачі новорічних подарунків визнаємо витрати та відображаємо їх за субрахунком 8511 «Витрати за необмінними операціями». Це пояснюється тим, що передача подарунків не передбачає виникнення зустрічних зобов’язань в обмін на отриманий дохід.

Оформлення видачі

Списання новорічних подарунків оформлюємо Актом списання запасів. Факт видачі подарунків можна зафіксувати у Відомості на видачу новорічних подарунків (довільної форми).

Оподаткування

ПДФО + ВЗ

У загальному випадку процедуру оподаткування дарунків регулює ПКУ. Але, якщо об’єктом оподаткування є святкові подарунки дітям з нагоди новорічних та різдвяних свят, у питаннях їх оподаткування слід ураховувати й норми Закону № 21171. Так, вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих дітьми, не включається до сукупного оподатковуваного доходу їх батьками (ст. 3 зазначеного Закону).

1 Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 № 2117-ІІІ.

Однак важливо пам’ятати, за яких умовах працює такий особливий порядок оподаткування новорічних подарунків дітям.

Обмежений перелік організаторів видачі подарунків.

Окремий порядок оподаткування святкових подарунків застосовується, якщо видачу подарунків організовують органи держвлади, ОМС, створені ними заклади освіти, охорони здоров’я та культури, і також профспілкові організації (ст. 1 Закону № 2117).

Обмежений період видачі новорічних подарунків.

Особливий порядок оподаткування святкових новорічних подарунків працює щорічно, але в обмежений період — з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року (ст. 5 Закону № 2117).

Обмежена вартість новорічного подарунка.

Загальна вартість дитячого святкового подарунка має бути не більше 8 % ПМПО, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року (ст. 4 Закону № 2117).

Обмежений склад дитячих святкових подарунків.

Для оподаткування дитячих святкових подарунків за особливим порядком до їх складу мають входити лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти (ст. 4 Закону № 2117).

Таким чином, щоб оподаткування переданих дітям новорічних подарунків регулювалося нормами Закону № 2117, мають виконуватися всі вищезазначені умови. Інакше їх оподаткування проводиться на загальних підставах у порядку, встановленому п.п. 165.1.39 ПКУ.

Нюанси застосування загального та особливого порядків оподаткування дитячих подарунків наведемо у таблиці нижче.

Порядок оподаткування подарунків

Критерій

Порядок оподаткування

особливий (згідно із Законом № 2117)

загальний (згідно з ПКУ)

Неоподатковувана вартість (межа) подарунка

Загальна вартість дитячого святкового подарунка, яка не перевищує 8 % ПМПО, встановленого на 1 січня звітного податкового року (ст. 4 Закону № 2117)

Частина вартості дарунка, яка не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Виняток — грошові виплати у будь-якій сумі (п.п. 165.1.39 ПКУ)

Граничний розмір неоподатковуваного подарунка

у 2021 році

У період з 15.11.2021 до 31.12.2021 — вартість новорічних подарунків, що не підлягає оподаткуванню = 181,60 грн (2270 грн х 8 %)

У 2021 році вартість дарунків, що не підлягає оподаткуванню = 1500 грн (6000 грн х 25 %)

у 2022 році

у період з 01.01.2022 до 15.01.2022 — вартість новорічних подарунків, що не підлягає оподаткуванню = 198,48 грн (2481 грн х 8 %)

у 2022 році вартість дарунків, що не підлягає оподаткуванню = 1625 грн (6500 грн х 25 %)

Сума перевищення вартості подарунка

Вважається доходом, отриманим як додаткове блага в негрошовій формі (абз. 15 п.п. 164.2.17 ПКУ)

Оподаткування суми перевищення

ПДФО

База оподаткування для утримання ПДФО (18 %) коригується на «натуральний» коефіцієнт, що дорівнює 1,219512 (п.п. 164.5 ПКУ)

ВЗ

База оподаткування для утримання ВЗ (1,5 %) не коригується на «натуральний» коефіцієнт

ЄСВ

Вартість подарунків є базою нарахування ЄСВ лише при видачі цих подарунків роботодавцем працівнику. Тобто йдеться про особу, з якою роботодавець перебуває в трудових відносинах. Натомість у разі видачі подарунків дітям (у т. ч. роботодавцями дітям працівників) — ЄСВ не нараховується. Річ у тому, що за таких умов немає ознак трудових відносин. Це підтверджує п. 8 розд. ІІ постанови № 11702. Так, вартість подарунків до свят і квитки на видовищні заходи для дітей працівників за рахунок роботодавця не є базою нарахування ЄСВ.

2 Постанова КМУ «Про затвердження переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 22.12.2010 № 1170.

Заповнення 4ДФ

«Особливі» подарунки

Вартість святкових подарунків, отриманих дітьми від зазначених вище установ (організацій), не включається до загального оподаткованого доходу батьків цих дітей (ст. 3 Закону № 2117). До речі, вартість святкових подарунків, отриманих дитиною, можна відразу відносити до неоподатковуваного доходу самої дитини. Реєстраційний номер платника податків видається фізичній особі в обов’язковому порядку незалежно від віку (виняток — релігійні переконання) (п. 70.5 ПКУ). Відповідно й отримувати дохід малолітні/неповнолітні діти за наявності реєстраційного номера платника податків також можуть. У разі виникнення грошових зобов’язань за цими доходами, виконуватиме їх у повному обсязі будуть батьки (офіційні представники) до набуття дітьми цивільної дієздатності (п. 99.2 ПКУ).

Зверніть увагу: незалежно від «пільгового» порядку оподаткування такі доходи мають знайти своє відображення в 4ДФ з ознакою доходу «160».

Якщо подарунок отримує особисто дитина — у 4ДФ фіксуємо неоподатковуваний дохід за реєстраційним номером облікової картки платника податків, виданий дитині. Якщо подарунок за дитину отримує один з її батьків (офіційний представник) — показуємо неоподатковуваний дохід у 4ДФ за реєстраційним номером одного з батьків.

На чому ґрунтуються такі висновки? Особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з інших доходів, ніж заробітна плата, є податковий агент (п.п. «а» п. 171.2 ПКУ). Зокрема, податковий агент (у нашому випадку — організатор видачі святкових подарунків дітям) зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати податки до бюджету від імені та за рахунок фізособи з доходів, виплачених їй у грошовій або негрошовій формі. Крім того, податковий агент має вести податковий облік, подавати звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення цих норм (п.п. 14.1.180 ПКУ). І навіть якщо цей дохід підпадає під категорію неоподатковуваного, платник податків (яким і є податковий агент) зобов’язаний подавати контролюючим органам інформацію про суми коштів, не сплачених до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги (п.п. 16.1.6 ПКУ).

Подарунки загалом

Вартість дарунків, яка не перевищує неоподатковувану суму (1500 грн — у 2021 році), відображаємо в 4ДФ з ознакою доходу «160».

Якщо вартість дарунків перевищує цей розмір, суму перевищення показуємо в 4ДФ з ознакою доходу «126». Відповідно вартість подарунка, яка «вписується» в зазначені межі, відображаємо з ознакою доходу «160».

Приклад. Для забезпечення учнів ЗЗСО святковими подарунками з нагоди новорічних та різдвяних свят заклад освіти придбав 287 шт. новорічних подарунків, оформлених у святкові пакунки. Загальна вартість договору становить 30422 грн (287 шт. х 106 грн). Згідно з умовами договору оплата здійснена після отримання подарунків на підставі накладної. Списання новорічних подарунків оформлено Актом списання запасів.

Факт видачі подарунків зафіксовано у Відомості на видачу новорічних подарунків та відображено у 4ДФ як неоподатковуваний дохід з ознакою доходу «160».

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Отримано асигнування на придбання новорічних подарунків учням

2313

7011

30422

2

2

Оприбутковано новорічні подарунки

1815

6211

30422

6

3

Перераховано кошти постачальнику

6211

2313

30422

2, 6

4

Видано новорічні подарунки учням

8511

1815

30422

17

ВИСНОВКИ

• Придбання оформлених новорічних подарунків здійснюйте за КЕКВ 2210. Придбання солодощів окремо без подарункових пакунків проводьте за КЕКВ 2230

• Придбані для передачі дітям новорічні подарунки обліковуйте на субрахунку 1815. При видачі подарунків відображайте витрати за субрахунком 8511

• Вартість святкових подарунків для дітей у встановлених Законом № 2117 граничних межах не включається до загального оподатковуваного доходу їх батьків (при отриманні подарунка за дитину) та дітей (при особистому отриманні). Таку вартість святкового подарунка відображайте у 4 ДФ з ознакою доходу «160»

• Сума перевищення вартості новорічних подарунків є базою оподаткування ПДФО та ВЗ і підлягає відображенню в 4 ДФ з ознакою доходу «126»

• Вартість святкового подарунка не є базою нарахування ЄСВ, якщо його отримує дитина або один із батьків за дитину