27.12.2021

ПСП у місяці звільнення: куди подіти «перехідні» відпускні?

Працівник звільняється 14.12.2021. З 25.11.2021 по 13.12.2021 він був у відпустці. Тож у грудні йому нараховано зарплату за один робочий день. Чи надавати ПСП у грудні? Чи враховувати відпускні при визначенні граничного доходу для її застосування? (запитання учасника групи Facebook «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

Так, відпускні враховують при визначенні граничного доходу, який дає право на ПСП. Причому у випадку із «перехідною» відпусткою є одна особливість. Яка? Зараз розповімо.

Пам’ятайте: розмір ПСП та доходу, що дає право на її застосування, переглядають один раз на рік — станом на 1 січня.

Отже, зростання МЗП та ПМПО з 1 грудня 2021 року на визначення розміру ПСП та доходу, що дає на неї право, жодним чином не вплинуло. Так, у грудні розмір «звичайної» ПСП залишився на рівні 1135 грн, а граничний розмір зарплати, що дає право на її застосування, — 3180 грн.

Працівник має право на ПСП у місяці звільнення. Це випливає з норми п.п. 169.3.4 ПКУ. Так, ПСП надають з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платника ПДФО було звільнено з місця роботи.

Майте на увазі: ПСП застосовують виключно до доходу у вигляді заробітної плати. А оплата за час відпустки входить до фонду додаткової зарплати у складі оплати за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції № 51). Отже, відпускні точно враховуємо при визначенні доходу, який дає право на ПСП. Однак у випадку із «перехідною» відпусткою є один цікавий момент.

1 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 № 5.

Для визначення права на пільгу «перехідні» виплати (відпускні та лікарняні) відносимо до місяців, за які вони нараховані. Це передбачено абз. 3 п.п. 169.4.1 ПКУ.

Тож дійте так. Розподіліть відпускні: за дні листопада — до листопада, за дні грудня — до грудня. Після цього додайте розраховані суми до зарплати за відповідний місяць. І вже отриману величину порівняйте із граничним розміром доходу, що дає право на ПСП. Ось так просто відпускні можуть вирішити долю ПСП.

Цікава ситуація: працівника було звільнено і знову прийнято до того ж роботодавця протягом одного місяця. Працівник має право на ПСП, якщо:

• він користувався правом на пільгу до звільнення та/або подав відповідну заяву про застосування ПСП з відповідними документами (якщо вони потрібні) після повторного працевлаштування;

• загальна сума його зарплати (до звільнення і після прийняття) за цей місяць не перевищила граничного розміру доходу, що дає право на ПСП.

Може статись так, що загальна сума зарплати працівника до звільнення і після повторного прийняття перевищила граничний розмір ПСП-доходу. Але пільгу вже застосували до зарплати за час, відпрацьований до звільнення. Що робити? Потрібно провести перерахунок ПДФО та доутримати з працівника податок.

До речі, про обов’язковий річний перерахунок ПДФО читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 47, с. 10 — 13.