11.10.2021

Оформлення первинних документів за новим ДСТУ: що думає Мінфін?

Чи дотримуватись ДСТУ 4163:2020 при оформленні бухпервинки?

Свою позицію з цього приводу Мінфін висловив у листі від 22.09.2021 № 41020-07/К-64/1/2109. Проте чіткої відповіді на це наболіле питання у листі годі й шукати.☹ Фахівці Міністерства відписалися, мовляв, надавати роз’яснення щодо застосування ДСТУ — поза їх повноваженнями.

Водночас Мінфін наголосив: для цілей бухобліку необхідно виконувати вимоги до оформлення первинних документів Закону про бухоблік та Положення № 881. Так, передбачено складання документів як у паперовій, так і в електронній формі. У будь-якому разі вони повинні мати всі обов’язкові реквізити.

1 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

Фахівці Мінфіну підкреслили, що неістотні недоліки в документах про здійснення господарської операції не є підставою для її невизнання. Головне, щоб такі недоліки не перешкоджали можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні операції. Не менш важливо, аби документ містив дату його складання, назву установи, від імені якої його складено, зміст та обсяг госпоперації. Тож, навіть якщо ви зазначите в документі, наприклад, П. І. Б. виконавця, замість його власного імені та ПРІЗВИЩА, на чинність документа це не вплине.

Висновок: при складанні бухпервинки передусім слід заповнити всі необхідні реквізити та відобразити в них достовірну інформацію. А як це зробити — питання другорядне.