13.09.2021

Забута додаткова база ЄСВ: як виправитись?

Працівнику установи у лютому 2021 року було нараховано лікарняні у сумі 5450 грн (хворів увесь місяць). Цього місяця забули визначити додаткову базу для нарахування ЄСВ до розміру мінімального внеску. Донарахування ЄСВ до мінвнеску провели у квітні 2021 року. Як показати додаткову базу та донарахований ЄСВ за минулий період у Податковому розрахунку?

ЄСВ з МЗП

Усі роботодавці зобов’язані виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). І до виплат, які включаються до бази нарахування ЄСВ, входять лікарняні. Тож якщо працівник одночасно працює за основним місцем роботи, перебуває в трудових відносинах повний календарний місяць, не є особою з інвалідністю і його заробіток за місяць менше за МЗП слід виконати вимогу сплати ЄСВ з МЗП.

Виконуючи цю вимогу, фактичну базу нарахування ЄСВ за місяць порівнюємо з мінзарплатою, встановленою законом на такий місяць. Для цілей порівняння з МЗП лікарняні відносимо до місяців, за які вони нараховані. Якщо з урахуванням суми лікарняних фактична база нарахування ЄСВ за відповідний місяць виявилася нижчою за МЗП, розраховуємо різницю між цими величинами й нараховуємо на неї ЄСВ.

Майте на увазі: якщо місяць закінчується, а працівник не надав лікарняний (запізнілий чи перехідний), то в місяці початку хвороби нараховуємо ЄСВ на фактичну базу нарахування ЄСВ. Вимогу про ЄСВ з МЗП не застосовуємо.

Сумова помилка

Якщо йдеться про помилку в додатковій базі нарахування ЄСВ, то маємо справу із сумовою помилкою. До речі, загальні правила виправлення помилок за минулі періоди ми розглядали у статті «Помилки у звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ: як виправити?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 16, с. 25.

За наведених у запитанні умов помилка виправлена після закінчення строку подання Податкового розрахунку за період, в якому її припустилися.

Тому таку хибу можна виправити двома способами:

• або подати уточненку за той період, в якому помилилися. Такий виправляючий звіт складатиметься з Податкового розрахунку та Д1 з виправними рядками за місяць, в якому була допущена помилка;

• або виправити у звітному Податковому розрахунку за той період, в якому виявили помилку.

Незалежно від обраного способу, порядок виправлення буде ідентичний. У Д1 формуємо рядок із додатковою базою нарахування ЄСВ, а також зазначаємо:

• у графі 09: КТН «2» — якщо збільшуємо ЄСВ або КТН «3» — якщо зменшуємо зайво нарахований ЄСВ;

• у графі 10 — місяць і рік, за який виправляємо помилку.

Розглянемо приклад за умовами запитання.

Приклад. Працівнику (основне місце роботи, без інвалідності) у лютому 2021 року було нараховано лікарняні (хворів увесь місяць) у сумі 5450 грн та відображено у Податковому розрахунку за I квартал 2021 року. Бухгалтер забув донарахувати ЄСВ до мінвнеску. У квітні 2021 року ЄСВ було донараховано та перераховано до бюджету.

Порівняємо зарплату за лютий 2021 року з мінбазою (див. таблицю нижче).

Розмір МЗП, грн

Фактична сума зарплати, грн

Додаткова база, грн

(гр. 1 - гр. 2)

ЄСВ на додаткову базу, грн (гр. 3 х 22 %)

1

2

3

4

6000,00

5450,00

550,00

121,00

Для виправлення помилки подаємо уточнюючий звіт за I квартал 2021 року. Він міститиме безпосередньо Податковий розрахунок (див. рис. 1) та Д1 (див. рис. 2).

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент уточнюючого Податкового розрахунку за I квартал 2021 року

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент уточнюючого Д1 за I квартал 2021 року