03.08.2015

Мобілізація → контракт: зберігаємо середній заробіток правильно

Лист Мінсоцполітики України від 26.05.15 р. № 612/13/84-15

Фахівці Мінсоцполітики в листі, що коментується, нагадують: за працівниками, які після демобілізації залишилися служити за контрактом, теж зберігаються місце роботи, посада і компенсується середній заробіток, але не більше ніж на строк укладеного контракту ( ч. 4 ст. 119 КЗпП).

Нюанс: лист, що коментується, датовано 26 травня. Тому Мінсоцполітики зазначає, що компенсація виплати середнього заробітку законодавчо не передбачена. Не хвилюйтеся: з 11.06.15 р. завдяки Закону України від 14.05.15 р. № 433-VIII («БТ», 2015, 24, с. 4) таку компенсацію з бюджету все-таки прописали в ч. 4 ст. 119 КЗпП.

Отже, середній заробіток зберігаємо — з цим розібралися. Тоді виникає запитання: чи потрібно знову розраховувати середній заробіток або можна скористатися тим, що використовувався для збереження заробітку в період служби за мобілізацією? З одного боку, підстави для збереження середнього заробітку різні: для мобілізованих — ч. 3 ст. 119 КЗпП, а для контрактників — ч. 4 ст. 119 КЗпП. З іншого боку, друга підстава — це продовження першої. На нашу думку, на ситуацію потрібно дивитися саме з цього «іншого» боку і користуватися вже розрахованим показником середньої зарплати.

Тішить те, що відповідь Мінсоцполітики підтверджує нашу позицію: за працівником, який продовжує військову службу за контрактом, і далі зберігається середня зарплата, яка за ним зберігалася на період мобілізації. Тобто новий показник розраховувати не потрібно — використовуємо вже наявний розмір середньої зарплати.