Теми статей
Обрати теми

Гарантії для захисників Вітчизни: продовжили до самої демобілізації

Верховна Рада України, Жиленко Катерина
Закон України від 14.05.15 р. № 433-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду»

Нарешті з’явився Закон, який продовжує строк збереження гарантій для мобілізованих. Така норма повинна була з’явитися ще в Законі України від 18.03.15 р. № 259-VIII («БТ», 2015, № 17, с. 4), однак тоді про внесену під час голосування правку забули.

І знову не обійшлося без сюрпризів. Як ви пам’ятаєте, строк збереження гарантій обіцяли продовжити до 18 місяців (замість року). Однак нардепи пішли ще далі. У результаті в ч. 3 ст. 119 КЗпП маємо таке: зберігають місце роботи, посаду і компенсують з бюджету середній заробіток до дня фактичної демобілізації.

Важливий момент: акцент навіть не на день оголошення рішення про демобілізацію, а саме на день фактичної демобілізації.

До осіб, на яких поширюються зазначені гарантії, уключили працівників, призваних на строкову службу (звичайну службу, не пов’язану з мобілізацією). Зауважимо: Закон України від 15.01.15 р. № 116-VIII («БТ», 2015, № 7, с. 4) таку поправку вже вніс до ч. 2 ст. 39 Закону № 2232*. І в усних консультації фахівці Мінсоцполітики рекомендували орієнтуватися саме на Закон № 2232 як на профільний.

* Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

Крім того, у ч. 4 ст. 119 КЗпП уточнили, що за працівниками, які після служби за мобілізацією залишилися служити за контрактом, місце, посада та середній заробіток зберігається не більш ніж на строк укладеного контракту (раніше йшлося про строк більше року).

Також підкоригували п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Не можна звільняти не лише призваних за мобілізацією, а й усіх осіб, яким надані гарантії з ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП (мобілізованих, строковиків і контрактників).

І ще одна поправка. На строковиків і контрактників, як і на мобілізованих, поширили гарантії з ч. 1 ст. 51, ч. 5 ст. 53, ч. 3 ст. 57 і ч. 5 ст. 61 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (для студентів, аспірантів, докторантів, науково-педагогічних працівників тощо).

Гострий момент: не зрозуміло, чи будуть нововведення працювати для трудових відносин, що розпочалися до набуття чинності Законом. Зокрема, чи збережуть гарантії раніше мобілізованим працівникам. Сподіваємося, фахівці трудового міністерства незабаром роз’яснять цей момент.

Закон діє з 11.06.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі