24.08.2015

РРО і група 2 єдиноподатників

З ФОП на ЄП групи 2 законодавці обійшлися не найкращим чином. Попередньою редакцією п. 296.10 ПКУ їм була надана можливість у будь-якому разі не застосовувати РРО до 01.01.16 р. Саме тому ЄП групи 2 перебували в більш розслабленому стані, порівняно з побратимами з групи 3, яким РРО загрожував уже з липня. І ніхто не чекав підступу. Але законодавці передумали, і тепер єдиноподатники групи 2 повинні застосовувати РРО, якщо обсяг їх доходу перевищить 1 млн грн., уже з 2015 року. А коли саме? І як бути з періодом до набуття чинності змінами до Закону про РРО? Детальніше про це поговоримо далі.

Для єдиноподатників групи 2 з прийняттям змін до Закону про РРО склалася неоднозначна ситуація. Урешті-решт вийшло, що від РРО звільняються тільки ті єдиноподатники цієї групи, які не перевищили відмітку доходу в 1 млн грн. Нагадаємо: раніше п. 296.10 ПКУ «безстроково» звільняв від застосування РРО тих ФОП на ЄП групи 2, які здійснюють діяльність на ринках і при продажу товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі. Тепер це звільнення зійшло у небуття.

Якщо ФОП на ЄП у групі 2 вже перевищив відмітку в 1 млн грн.

Давайте розберемося, що робити тим єдиноподатникам групи 2, які або вже перевищили відмітку в 1 млн грн., або близькі до цього. Зрозуміло, що їм потрібно буде застосовувати РРО, але коли саме його потрібно буде почати застосовувати?

Тут усе залежить від того, в якому саме періоді був/буде перевищено обсяг доходу.

Якщо дохід перевалив за мільйон у першому півріччі 2015 року. Відповідь на запитання, коли ФОП на ЄП групи 2 почати застосовувати РРО в цій ситуації, дати складно.

Чинне до 23.07.15 р. законодавство передбачало для таких платників відстрочення до 01.01.16 р. Отже, використовувати РРО в період з 01.07.15 р. до 23.07.15 р. вони точно не були зобов’язані. У цей період на єдиноподатників групи 2 поширювалася індульгенція у плані застосування РРО — діяла та редакція п. 296.10 ПКУ, яка дозволяла абсолютно всім єдиноподатникам групи 2 не застосовувати РРО до 01.01.16 р. (незалежно від їх обсягів доходів і видів діяльності).

Таким чином, у цей період усім єдиноподатникам групи 2 РРО ще не був потрібний.

А ось з 23.07.15 р. запрацювали зміни, внесені Законом № 569, і стало діяти «правило 1 млн». Хоча правильніше було б з боку законодавців все ж таки передбачити певний пільговий період для єдиноподатників групи 2, які перевищили обсяг доходу станом на 01.07.15 р. Адже до набуття чинності Законом № 569 багато хто не здогадувався, що їх чекає, сподіваючись спокійно працювати без РРО до кінця року.

Узагалі на засіданні ВРУ 01.07.15 р. (коли був проголосований Закон № 569) говорилося про те, що ФОП на ЄП групи 2 можуть «спати спокійно» до 01.01.16 р., незважаючи на обсяг отриманих доходів. Але розмови так і залишилися розмовами за кадром. Текст Закону № 569 жодних послаблень для ФОП на ЄП групи 2 не передбачає.

Виходить: уже з 23.07.15 р. запрацювали норми, що зобов’язують другогрупників установлювати РРО з першого числа кварталу, наступного за кварталом перевищення мільйонного обсягу доходів.

Тобто формально в податківців з’явилися підстави вимагати застосування РРО ФОП на ЄП групи 2. Причому не до кінця зрозуміло, чого слід від них очікувати: при зовсім уже фіскальній позиції встановити РРО можуть зобов’язати вже з 23.07.15 р. Але ж ця дата — не перше число кварталу. Чи можна сподіватися на «відстрочення» у цьому питанні до 01.10.15 р.? Хоча Прикінцеві положення Закону № 569 цих моментів належним чином не врегулювали, на наш погляд, правильніше орієнтуватися на 01.10.15 р.

Тому залишається сподіватися, що податківці проявлять лояльність і не стануть чіплятися до таких єдиноподатників до початку наступного кварталу.

Дохід перевищив 1 млн грн. у III кварталі 2015 року. У цьому випадку немає жодних сумнівів у тому, що ФОП на ЄП групи 2 повинен почати застосовувати РРО вже з 01.10.15 р. Про це нам прямо говорить оновлена норма п. 296.10 ПКУ: застосування РРО починається з першого числа місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.

Дохід перевищив 1 млн грн. у IV кварталі 2015 року. У цьому випадку все те саме. Ті, хто перевищить обсяг доходу в IV кварталі, повинні будуть почати застосовувати РРО з 01.01.16 р., оскільки знову ж таки працює принцип: РРО потрібно починати застосовувати з початку кварталу, наступного за кварталом, в якому перевищено мільйон (який рахується з початку календарного року).

При цьому, якщо вже перейшли на застосування РРО (перевищили мільйон), РРО далі застосовується незалежно від обсягів доходу.

Ще нюанс — переходити на квартальну звітність з ЄП у зв’язку з цим нововведенням ФОП на ЄП групи 2 не потрібно.

Як рахувати мільйон групі 2

Детально про те, як рахувати мільйон для цілей застосування Закону про РРО, ми сказали у «БТ», 2015, № 33, с. 32. Проте щодо другогрупників є один важливий нюанс: вони не декларують дохід поквартально, звітний період у них дорівнює року. Звідси й запитання: чи не буде специфіки у визначенні доходу? Мовляв, оскільки поквартального декларування немає, то й дохід треба визначати не наростаючим підсумком.

Ми вважаємо, що встановлений річний звітний період жодних особливостей не приносить. Інакше кажучи, другогрупник повинен визначати дохід за календарний рік так само, як і підприємець групи 3.

ФОП на ЄП групи 2 і торгівля пивом

Про особливості торгівлі пивом, у зв’язку з тим, що воно стало алкогольним напоєм, ми писали вже неодноразово.

Жодних послаблень у зв’язку з набуттям чинності зазначеними нормами Закону № 569 законодавці не зробили. ФОП на ЄП, як і раніше, для можливості торгувати пивом зобов’язані отримати ліцензію. А плата за неї прямо залежить від кількості встановлених РРО (або КОРО, зареєстрованих на господарську одиницю). При цьому видавати ліцензію за наявності КОРО на господиницю (не плутати з КОРО на РРО) єдиноподатникам не хочуть. Потрібний саме РРО.

Річ у тім, що на сьогодні продовжує діяти п. 1 Переліку № 1336, що дозволяє застосовувати КОРО і РК замість РРО при роздрібній торгівлі продовольчими товарами і пивом у пляшках і бляшаних банках (за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів), здійснюваній ФОП-єдиноподатниками. Але, як і в період суцільного звільнення ФОП на ЄП від РРО, податківці вважають, що цей пункт не має сили, а пріоритет мають норми ПКУ і Закону про РРО. Виходить, що єдиноподатникам, які торгуватимуть пивом, доведеться застосовувати РРО обов’язково, у тому числі і другогрупникам.

Висновки

  • У період з 01.07.15 р. по 22.07.15 р. всім єдиноподатникам групи 2 РРО ще не був потрібний.

  • З 23.07.15 р. запрацювали зміни, унесені Законом № 569, і почало діяти «правило 1 млн».

  • Якщо дохід єдиноподатника групи 2 перевищив 1 млн грн. у III кварталі 2015 року, почати застосовувати РРО потрібно вже з 01.10.15 р.

  • Якщо дохід єдиноподатника групи 2 перевищив 1 млн грн. у IV кварталі 2015 року, почати застосовувати РРО слід з 01.01.16 р.

  • Єдиноподатникам, які торгуватимуть пивом, доведеться застосовувати РРО обов’язково, у тому числі і другогрупникам.

Документи статті

Закон № 569 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 01.07.15 р. № 569-VIII.

Перелік № 1336 — Перелік окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.