№34-35

Бухгалтерський тиждень, серпень, 2015/№ 34-35 Інші номери журналу ›
  • Поліпшення об’єкта оренди: податкові різниці для орендаря Лист ДФСУ від 16.07.15 р. № 14862/6/99-99-19-02-02-15
  • Повідомлення про прийом на роботу: наказ і «старт» — по різних днях Лист Мінсоцполітики України від 04.08.15 р. № 432/13/155-15
  • Податкові адмінпорушення: і фіскали помиляються Лист ДФСУ від 29.05.15 р. № 19220/7/99-99-10-03-02-17
  • 75 % валюти, що надійшла з Криму, обов’язково продадуть на міжбанку Лист НБУ від 03.08.15 р. № 40-02015/54281
  • Підприємства в зоні АТО: фіскали проти повноцінної ЄСВ-пільги Лист ДФСУ від 18.06.15 р. № 5837/М/99-99-17-02-02-14
  • Нюанси розрахунку лікарняних: простій, демобілізація… Лист Мінсоцполітики України від 31.07.15 р. № 445/18/99-15
  • Незаповнене додаткове поле ряд. 22.1 ПДВ-декларації — не привід відмовити в бюджетному відшкодуванні Постанова Харківського окружного адміністративного суду від 01.07.15 р. у справі № 820/4988/15
  • Банківські депозити: підзаконні правки З 06.06.15 р. дострокове повернення банківських вкладів можливе, тільки якщо це прописано в договорі — згідно із Законом України від 14.05.15 р. № 424-VIII («БТ», 2015, № 24, с. 10, № 31, с. 10).
  • Галузева угода: обов’язково та добровільно Якщо при укладенні галузевого (міжгалузевого) договору підприємство було представлене суб’єктами сторін цієї угоди з боку роботодавця і з боку працівників, то потрібно обов’язково дотримуватися норм та положень цієї угоди.
  • Митне оформлення імпортних ліків
  • Студенти-бюджетники більше не відпрацьовують Постанова КМУ від 15.04.15 р. № 216 звільнила студентів-бюджетників, крім медиків, від обов’язку відпрацьовувати навчання за напрямом (спеціальністю).
  • Календар тижня
  • Новий вартісний критерій МНМА/ОЗ: як «налаштувати» облік Одним із нововведень, унесених Законом № 655, стало збільшення вартісного критерію віднесення активів до МНМА. У зв’язку з цим у читачів виникли запитання: як ця зміна вплине на облік і що потрібно зараз зробити? Давайте про це поговоримо.
  • Неприбуткові організації: нові правила роботи з 13.08.15 р. Можна сказати, що неприбутковим організаціям у 2015 році пощастило. Потрапивши під загальну хвилю «покращень» наприкінці 2014 року, багато неприбуткових організацій стали «звичайними» платниками податку на прибуток (ПНП). Дехто ще не встиг притертися до нових умов роботи. На щастя, Закон № 652, що набув чинності 13.08.15 р., знову повернув їм неприбутковий статус, але висунув низку нових умов. Що ж, тепер знову доведеться перелаштовуватися на нові рейки. І для того, щоб цей процес пройшов не дуже болісно, давайте до нього підготуємося.
  • Водіям на замітку: «листи щастя» та штрафні бали Законодавці невтомно вносять зміни не лише до податкового законодавства, а й, так би мовити, до «загальнолюдського». Сьогодні розберемо «по кісточках» Закон № 596, який уже з 08.08.15 р. підкоригував КпАП у частині безпеки дорожнього руху. Водночас до КпАП вписали і поліцію, проте її законні норми запрацюють трохи пізніше. Стаття зацікавить не лише водіїв, а й підприємства, на які зареєстровані транспортні засоби. Давайте розбиратися в подробицях.
  • Календар на вересень 2015 року
  • Продаємо товар через комісіонера: оформлення та облік Продаж товарів — найбільш поширена господарська операція, здійснювана суб’єктами господарювання. Іноді до неї залучають посередника. У цьому випадку власник товарів (комітент) не самостійно реалізує товари, а доручає це іншій особі (комісіонеру). У цій статті ми розглянемо, як відображати в обліку операції з продажу товарів за договором комісії. При цьому виходитимемо з того, що всі сторони договору є платниками податку на прибуток та ПДВ.
  • Збитковий експорт: ПДВ-наслідки Іноді суб’єкти господарювання продають свої товари за ціною, нижчою від собівартості. Трапляється це і при експорті товарів. І тут зазвичай мова йде не про бажання експортера продати товар собі в збиток, а про коливання курсів національної валюти. Якщо ж ви продаєте товар нижче ціни придбання чи собівартості, то відразу виникає запитання: як вплине така операція на ПДВ-облік? Відповідь на нього ми сьогодні знайдемо.
  • Педагоги — навчають, роботодавці — платять: готуємо кадри Вчитися ніколи не пізно. Здавалося б: а яким боком роботодавець до навчання? Між тим ситуації бувають різні. То фахівець потрібен «специфічний», то галузеві вимоги «перекроїли» і працівника треба «підтягнути». Словом, підприємство цілком може виступити спонсором навчання. Кого можна навчити, як це оформити, а головне — чи доведеться сплачувати податки? Відповіді на всі «навчальні» запитання вже готові.
  • Цивільно-правовий договір замість трудового: міф чи реальність Як би ми не прагнули затягнути пояси тугіше і змиритися з непростими часами, але вище своїх можливостей не стрибнути. Так, для багатьох суб’єктів підприємництва стала відчутним тягарем доплата ЄСВ до мінзарплати. Щоб його скинути, дехто додумався до шикарного варіанта — звільнити працівників і користуватися їх послугами за цивільно-правовими договорами. Але чи все буде «гладко» в цьому випадку? Про це читайте в нашій статті.
  • РРО і група 2 єдиноподатників З ФОП на ЄП групи 2 законодавці обійшлися не найкращим чином. Попередньою редакцією п. 296.10 ПКУ їм була надана можливість у будь-якому разі не застосовувати РРО до 01.01.16 р. Саме тому ЄП групи 2 перебували в більш розслабленому стані, порівняно з побратимами з групи 3, яким РРО загрожував уже з липня. І ніхто не чекав підступу. Але законодавці передумали, і тепер єдиноподатники групи 2 повинні застосовувати РРО, якщо обсяг їх доходу перевищить 1 млн грн., уже з 2015 року. А коли саме? І як бути з періодом до набуття чинності змінами до Закону про РРО? Детальніше про це поговоримо далі.
  • ФОП на ЄП групи 3 і РРО: деталі Можна сказати, що підприємцям на єдиному податку у групі 3 пощастило більше, ніж другогрупникам. Якби не Закон № 569, їм би довелося абсолютно всім застосовувати РРО при розрахунках за готівку вже з 01.07.15 р. Але тепер єдиноподатники групи 3 з доходом менше мільйона можуть зітхнути з полегшенням і забути про РРО. Принаймні поки їх доходи не наблизяться до критичної відмітки. Для тих же, хто близький до мільйона або вже перевищив цю суму, запитань більше, ніж відповідей. Детальніше з цими запитаннями розберемося далі.
  • «Негосподарські» товари починаємо використовувати у господарській діяльності: що в ПДВ-обліку? Підприємство придбало у червні 2015 року товари для негосподарського використання. Вхідний ПДВ не включили до податкового кредиту (ПК), а відобразили у ряд. 14 ПДВ-декларації. Ці товари у серпні використали у господарській діяльності. Чи можемо ми скористатись правом на ПК?
  • РК до ПН 2014 року: як зареєструвати в ЄРПН Податкова накладна (ПН) зареєстрована в ЄРПН в листопаді 2014 року. У серпні 2015 року покупець повертає товар продавцю. Чи може зареєструвати розрахунок коригування (РК) в ЄРПН покупець, якщо у продавця це зробити не виходить (СЕА видає помилку «порушено порядок накладення підписів»)?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі