21.12.2015

Держреєстрація бізнесу: з нового року за новим Законом

Закон України від 26.11.15 р. № 835-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації...»

У новому році прийде і новий Закон про держреєстрацію юросіб, ФОП і громадських формувань.

Закон діє з 13.12.15 р., але його головні частини щодо зміни порядку держреєстрації госпсуб’єктів набудуть чинності з 01.01.16 р.

Як уже зрозуміло з нової назви, в Законі тепер прописана процедура держреєстрації не лише юросіб і підприємців, а й громадських формувань (політичних партій, громадських організацій, профспілок, творчих спілок тощо). Відповідно даними про ці формування поповнився перелік відомостей, що містяться в Єдиному держреєстрі (ЄДР).

Скоротили кількість документів, що подаються для держреєстрації створення та ліквідації юросіб і ФОП. При цьому зникла згадка про реєстраційні картки, замість них — заяви. Також не потрібно буде щорічно підтверджувати відомості про юрособу*.

* Про таке підтвердження ви могли прочитати у «БТ», 2015, № 47, с. 33.

До того ж тепер у Законі прописані розміри адміністративного збору за держреєстрацію громадських формувань. До речі, адмінзбір за держреєстрацію змін до відомостей про юросіб і підприємців збільшився: 0,3 і 0,1 мінзарплати замість 0,05 і 0,02.

Ще одне нововведення: ЄДР об’єднає в собі також дані з інших реєстрів (банкрутного, ліцензійного, дозвільних документів, громадських формувань, громадських об’єднань). Але судячи з Прикінцевих і перехідних положень Закону це відбудеться тільки з 01.01.17 р.

Функції з держреєстрації юросіб і ФОП передали органам місцевого самоврядування, держадміністраціям, нотаріусам (так званим суб’єктам держреєстрації), за органами юстиції залишається держреєстрація громадських формувань.

Повноваження держреєстратора надали нотаріусам уже з 13.12.15 р.

З’явиться портал електронних сервісів, через який можна буде, зокрема: подавати документи на держреєстрацію, ліцензування та отримання дозвільних документів в електронному вигляді, сплачувати адмінзбір і плату за надання відомостей з ЄДР, переглядати і роздруковувати виписки, витяги та інші документи і відомості з ЄДР, працювати через «особистий кабінет».

Оскаржити рішення, дії і бездіяльність держреєстратора та суб’єктів держреєстрації можна буде не лише до суду, а й в адміністративному порядку — через Мін’юст і його територіальні органи.

Детальний матеріал про новинки держреєстрації ви отримаєте в одному з наступних номерів.