26.01.2015

Розраховувати мінімальну роздрібну ціну на шампанське чи використовувати готову?

Хто не ризикує, той не п’є шампанське. Та чи варто ризикувати, використовуючи для ігристих вин (шампанського) у пляшках по 0,75 л «готову» мінімальну роздрібну ціну (МРЦ), визначену для відповідних вин. Нагадаємо: постанова КМУ від 30.10.08 р. № 957 установлює мінімальну роздрібну ціну в розмірі 33 грн. для вин у скляній тарі місткістю 0,7 і 0,75 л, які відповідають товарним позиціям 2204 10, 2204 21 10 00 і 2204 29 10 00 за УКТ ЗЕД.

Наша позиція: хоча суди не­одноразово ігнорували «формулу» розрахунку МРЦ і дозволяли застосовувати для шампанського «готову» МРЦ за пляшку місткістю 0,75 л, але все ж таки безпечніше застосовувати «формулу». Тим більше, що вона не така вже й складна (пр це читайте у  «БТ», 2014, № 29, с. 27).

Увага: податківці в листі, що коментується, зазначають: ігристе вино (шампанське) входить до товарної позиції 2204 10. А для місткості 0,75 л працює МРЦ в розмірі 33 грн. Як це часто буває, висновок доведеться робити самим. Але він читається між рядків: до шампанського, розлитого у скляні пляшки по 0,75 л, можна застосовувати «готову» МРЦ у розмірі 33 грн., визначену постановою № 957.

Порада: карають за продаж алкоголю за ціною нижче МРЦ саме податкові органи (п.п. 19.1.20 ПКУ і ст. 17 Закону України від 19.12.95 р. № 481). Тому, заручившись лояльністю самої ДФСУ, сміливі госпсуб’єкти можуть використовувати «готову» МРЦ.

(Лист ДФСУ від 12.12.14 р. № 8622/6/99-99-21-02-15)