13.07.2015

«Від’ємний досвід», або Як зареєструвати ПН, якщо РЛ менше нуля

Як зареєструвати ПН в ЄРПН, якщо реєстраційний ліміт (РЛ) від’ємний?

З 1 липня 2015 року система електронного адміністрування (СЕА) запрацювала на постійній основі. А це означає, що реєстрація ПН в ЄРПН тепер безпосередньо залежить від розміру РЛ, розрахованого за формулою, визначеною п. 2001.3 ПКУ.

Відповідно, при реєстрації ПН/РК в ЄРПН сума ПДВ, зазначена в цих документах, автоматично порівнюватиметься з розміром РЛ платника ПДВ. Якщо він дозволить провести реєстрацію — ПН/РК потраплять до ЄРПН. Якщо не дозволить — у реєстрації зазначених ПН/РК буде відмовлено.

Нагадаємо: дізнатися про суму, на яку можна зареєструвати ПН, можна з Витягу з СЕА (за формою j1401204 або f1401204). У ряд. 2 ви знайдете необхідні дані.

Тому для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН ПН/РК розмір РЛ платника ПДВ має перевищувати або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у таких документах.

На жаль, у багатьох платників ПДВ станом на 01.07.15 р. утворилося від’ємне значення РЛ. Причинами такої ситуації могли стати:

• як зменшення РЛ за рахунок складових самої формули (наприклад, сума ПДВ у виданих ПН перевищила суму ПДВ в отриманих ПН);

• перехідні «нестикування» у заповненні ПДВ-звітності (у РЛ не були враховані значення ряд. 20.1 декларації за лютий і повернення за ПН, складеними до 01.07.15 р.).

Однак якою б не була причина від’ємного РЛ, її слід усунути. Хоча б для того, щоб отримати можливість зареєструвати ПН/РК в ЄРПН. А для цього платнику ПДВ необхідно збільшити розмір свого РЛ. Як це зробити?

Спосіб 1. За рахунок тих складових формули, які збільшують РЛ:

• ∑НаклОтр (тобто за рахунок отриманих ПН і «збільшуючих» РК та зареєстрованих в ЄРПН). Для цього вимагайте, щоб постачальники не зволікали з реєстрацією виписаних вам ПН/РК;

• ∑Митн (за рахунок сплати ПДВ на митниці при розмитненні товарів);

• ∑ПопРах (за рахунок поповнення ПДВ-рахунка в СЕА).

Приклад. Платнику необхідно зареєструвати в ЄРПН ПН, в якій сума ПДВ становить 20000 грн. При цьому його РЛ має від’ємне значення і становить «мінус» 5000 грн.

Щоб отримати можливість зареєструвати таку ПН, платнику ПДВ необхідно буде збільшити РЛ не лише на суму ПДВ, зазначену у ПН, а й вивести РЛ у «плюс».

Так, якщо платник прийме рішення поповнити ПДВ-рахунок власними коштами, йому необхідно буде переказати суму, яка перекриє і «мінус» за РЛ, і суму ПДВ, на яку потрібно зареєструвати ПН. У нашому випадку — це 25000 грн. (20000 + 5000).

Тут ми хочемо попередити: постійно поповнювати ПДВ-рахунок за рахунок власних коштів досить не вигідно. Ви ризикуєте опинитися в ситуації, коли гроші на рахунку накопичуватимуться все більше і більше, а РЛ, як і раніше, залишатиметься «в мінусі».

Спосіб 2 (липневий). За рахунок так званого овердрафту — коштів, на суму яких збільшується ПДВ-рахунок згідно з  п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ:

• на суму середньомісячного розміру ПДВ, задекларованого платником до сплати до бюджету та погашеного за останні 12 звітних (податкових) місяців / 4 квартали;

• на суму грошової переплати з ПДВ, сформованої станом на 1 липня 2015 року (лист ДФСУ від 22.06.15 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17).

Ці суми ви можете побачити у Витягу за формою j1401204 (рядки 10 і 11) після 10 липня.

Спосіб 3. За рахунок «старих» від’ємних залишків, що утворилися на 01.02.15 р. і все ще «висять» у додатку Д2 до ПДВ-декларації.

Для цього вам необхідно буде заповнити поле «а» в додатку Д2 і подати його разом з ПДВ-декларацією.

Однак який би спосіб ви не обрали, пам’ятайте: затягувати процес реєстрації ПН/РК в ЄРПН не слід. Адже з 01.07.15 р. штрафи за порушення строку їх реєстрації діють без обмежень (див. «БТ», 2015, № 27, с. 17).