20.07.2015

«Гарячі» роз’яснення із ЗІР ДФСУ: все, що ви хотіли знати про реєстраційний ліміт

Запитання

Суть відповіді податківців / наша позиція

Електронне адміністрування ПДВ (категорія 101.08 ЗІР ДФСУ)

Як зареєструвати ПН в ЄРПН, якщо за даними СЕА РЛ має від’ємне значення?

З 01.07.15 р. для реєстрації ПН в ЄРПН необхідно, щоб РЛ дорівнював або перевищував суму ПДВ, зазначену в таких ПН. Це правило застосовується при реєстрації в ЄРПН ПН, складених як до 01.07.15 р., так і після цієї дати.

Якщо РЛ має від’ємне значення, щоб зареєструвати ПН з 01.07.15 р., платнику податків його потрібно збільшити

Згодні. Але майте на увазі, що збільшувати РЛ вам доведеться на таку суму, яка б спочатку вивела його в «плюс» (перекрила від’ємне значення), а потім надала можливість зареєструвати ПН в ЄРПН на суму ПДВ, зазначену в такій ПН

Як збільшити РЛ?

Для збільшення РЛ платнику ПДВ необхідно:

• або отримати від своїх постачальників ПН, зареєстровані в ЄРПН;

• або сплатити ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України в режимі імпорту;

• або поповнити свій ПДВ-рахунок шляхом перерахування грошових коштів з поточного рахунка

Усе правильно. Однак податківці навели «найшвидший» спосіб збільшення РЛ — за рахунок «додатних» складових формули, визначеної в  п. 2001.3 ПКУ (∑НаклОтр, ∑Митн, ∑ПопРах).

Крім нього, з 01.07.15 р. платникам ПДВ став доступним ще один варіант збільшення РЛ — за рахунок «овердрафту» і переплати на рахунках з ПДВ, що сформувалася на 01.07.15 р. (про це читайте далі).

Також тут можуть зіграти і «старі» від’ємні залишки, які, можливо, залишилися у вас в додатку Д2. Однак в цьому випадку знадобиться час

Чому формула розрахунку РЛ не враховує від’ємного значення ПДВ, задекларованого в ПДВ-декларації за січень 2015 року, яке було зараховано у зменшення ПЗ за ПДВ-декларацією за лютий 2015 року?

Якщо непогашений залишок ПДВ за декларацією за січень 2015 року (ряд. 20.2 і ряд. 24) був врахований платником у зменшення ПЗ за лютий 2015 року (ряд. 18), то сума такого залишку вважається погашеною.

Така сума не переноситься до додатка Д2 декларації за лютий 2015 року і за рахунок такої суми не збільшується РЛ, оскільки у такому разі відбудеться задвоєння зазначеної суми від’ємного значення у складі ПК за лютий і березень 2015 року

Діючий механізм збільшення РЛ за рахунок «долютневого» від’ємного значення ПДВ реалізований за допомогою додатка Д2 до ПДВ-декларації (у шапці потрібно заповнити поле «а»). Тому платники ПДВ, які «повелися» на пропозицію податківців скористатися таким від’ємним значенням ПДВ у лютому, втратили частину РЛ. На той момент гострої необхідності у РЛ не було.

Однак це не означає, що все втрачено безповоротно.

Річ у тім, що суми від’ємного значення ПДВ, які потрапили до ряд. 20.1 декларації за лютий, оминувши додаток Д2, платник ПДВ не просив зарахувати у збільшення РЛ. А  п. 33 підрозд. 2 розд. XX ПКУ передбачає збільшення РЛ на підставі заяви платника ПДВ.

Щоб виправити ситуацію, на наш погляд, таку заяву можна подати сьогодні в довільній формі (або використати додаток Д2) разом з черговою декларацією. Якщо контролери відмовляться збільшувати РЛ, то їх відмову можна оскаржити в суді

За рахунок яких показників збільшується РЛ, крім показників, зазначених у ПН/РК, митних деклараціях і листах коригування до них, ПДВ-деклараціях і уточнюючих розрахунках до них, і суми поповнення ПДВ-рахунка?

Щоб уникнути відволікання обігових коштів платників податків у липні 2015 року РЛ автоматично збільшений на суму:

• середньомісячного розміру податку, задекларованого та погашеного платником до бюджету протягом попередніх 12 місяців («овердрафт»);

• переплат, які утворилися у платника станом на 1 липня 2015 року за рахунок надміру сплачених коштів до бюджету

Так. З 01.07.15 р. починає діяти система поповнення РЛ за рахунок «овердрафтів».

Зверніть увагу, що такі суми на кінець кожного кварталу перераховуватимуться ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тому якщо сума подальшого «овердрафту» перекриє суму попереднього, ви отримаєте плюс у РЛ. Але якщо цього не відбудеться, приготуйтесь до того, що ваш РЛ зменшиться.

Суми ж переплат з ПДВ, що сформувалися на 1 липня 2015 року, «зіграють» одноразово. Якщо ж у подальшому помилково та/або надміру перераховані кошти у вас з’являться знову, їх можна буде повернути. Як це можна зробити та з якого рахунка, читайте на с. 11 поточного номера

Які суми враховуються при розрахунку «овердрафту»? Коли РЛ збільшать на суму такого «овердрафту»?

При розрахунку «овердрафту» враховуються 1/12 нарахованої платником до сплати суми ПДВ, відображеної ним у ПДВ-декларації (ряд. 25.1) і уточнюючих розрахунках за 12 попередніх місяців, які погашені за рахунок сплати таких сум до бюджету або за рахунок переплат. Такі показники беруться автоматично з Інтегрованої картки платника податків.

РЛ збільшений на суму «овердрафту» 1 липня 2015 року

Ніби все правильно. Адже в розрахунку «овердрафту» мають враховуватися тільки суми ПДВ, задекларовані до сплати до бюджету та погашені за останні 12 звітних (податкових) місяців / 4 квартали ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Але з такої відповіді випливає декілька невтішних висновків:

• платникам ПДВ, які отримали такий статус менше 12 календарних місяців тому, на 01.07.15 р. сума «овердрафту» не світить. Цей бонус їм буде доступний тільки наприкінці кварталу, в якому минає рік роботи на ПДВ;

• ряд. 25.2 декларації (для сільгосппідприємств) у розрахунку не братиме участі. Але надія все ж є. Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 30.06.15 р. № 2173а покликаний виправити цю ситуацію

З якою періодичністю змінюватиметься сума «овердрафту»?

1-го числа кожного кварталу сума «овердрафту» підлягає автоматичному перерахунку (наприклад, 1 жовтня від РЛ віднімається сума «овердрафту», розрахована станом на 1 липня 2015 року, і додається сума «овердрафту», розрахована на 1 жовтня 2015 року)

Таким чином, перерахунок «овердрафту» здійснюється шляхом віднімання суми попереднього збільшення від РЛ і додавання до РЛ суми збільшення згідно з поточним перерахунком ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Однак приготуйтеся до такого: якщо поточний «овердрафт» не перекриє значення попереднього показника, РЛ у вас навпаки зменшиться

За які періоди розраховується перший «овердрафт»?

1 липня 2015 року при розрахунку «овердрафту» враховані погашені суми ПДВ, нараховані:

• за деклараціями за звітний період червень 2014-го — травень 2015 року включно, які подані до 30.06.15 р.;

• за уточненими розрахунками, строк нарахування за якими припадає на період з 01.07.14 р. по 30.06.15 р.

При розрахунку «овердрафту» станом на 01.10.15 р. враховуватимуться нараховані до сплати суми ПДВ протягом попередніх 12 місяців (декларації за звітний період вересень 2014-го — серпень 2015 року включно і уточнюючі розрахунки, строк нарахування за якими припадає на період з 01.10.14 р. по 30.09.15 р.).

Приклад: якщо платник ПДВ за період з 01.07.14 р. по 30.06.15 р. задекларував у ряд. 25.1 декларації до сплати до бюджету суму в розмірі 120 тис. грн. і з такої суми 80 тис. грн. сплатив до бюджету коштами, а 40 тис. грн. погасив за рахунок переплат, сума «овердрафту» становитиме 10 тис. грн. (120 : 12)

Таким чином, усі суми ПДВ, які ви задекларували в ряд. 25.1 ПДВ-декларації та УР за період червень 2014-го — травень 2015 року і перерахували до бюджету (або погасили в інший спосіб) з липня 2014-го по червень 2015 року, візьмуть участь у розрахунку «овердрафту».

Якщо ряд. 25.1 ПДВ-декларації був порожнім, він у розрахунку не братиме участі. Наприклад, якщо ви заповнили ряд. 18 лютневої ПДВ-декларації, але за рахунок ряд. 20.1 до сплати до бюджету залишився нуль, то в розрахунку «овердрафту» така сума не братиме участі.

Суми заявленого та отриманого бюджетного відшкодування за розрахунковий період у розрахунку також не братимуть участі

Коли РЛ збільшать на суму переплат?

8 липня 2015 року РЛ збільшений на суму переплат з ПДВ, що сформувалася станом на 1 липня 2015 року. Таке збільшення здійснене одноразово.

Особливості обліку такої суми переплат у зменшення ПЗ за ПДВ-декларацією за червень 2015 року викладені в листі ДФСУ від 22.06.15 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17

Про відображення у ПДВ-декларації за червень таких сум ви можете довідатися з «БТ», 2015, № 27, с. 6

Чому у РЛ не враховується сума ПДВ за РК, складеними після 01.02.15 р.?

Згідно з Порядком № 569 РЛ розраховується на підставі показників, що склалися після 01.02.15 р., зокрема на підставі зареєстрованих в ЄРПН ПН, складених після 01.02.15 р., і РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН. Таким чином, суми ПДВ за РК до ПН, складених:

після 01.02.15 р., — беруть участь у розрахунку РЛ;

до 01.02.15 р., — при розрахунку РЛ не враховуються

Це дійсно так. У п. 9 Порядку № 569 чітко зазначено, що сума ПДВ за виданими ПН і РК до них, зареєстрованими в ЄРПН, розраховується на підставі даних за такими ПН за операціями, за якими дата виникнення ПЗ припадає на період починаючи з 1 лютого 2015 року.

Отже, у розрахунку РЛ беруть участь тільки ПН, складені з 01.02.15 р., і РК до них. А ось ПН, складені до 01.02.15 р., і РК до них (навіть якщо вони складені після зазначеної дати) у розрахунку РЛ не беруть участі (п. 19 Порядку № 569). Тому й вплинути на РЛ вони не можуть

Коли змінюються показники, відображені у Витягу з СЕА?

Такі показники змінюються у міру надходження до СЕА інформації про зареєстровані ПН, РК до них, митні декларації та листи коригування до них, зараховані на ПДВ-рахунок кошти, подану податкову звітність

Отже, система працює в режимі on-line. А це означає, що після реєстрації кожної ПН і кожного РК в ЄРПН, при кожному надходженні коштів на ПДВ-рахунок, при кожній зміні хоча б однієї зі складових формули, що використовується для розрахунку РЛ, система оновлює дані

Чому сума ПДВ, сплачена за операціями з ввезення на митну територію України товарів, і зазначена у МД, не обліковується в СЕА?

Причиною того, що суми ПДВ, сплачені на митниці, не обліковуються в СЕА, може бути неправильне їх відображення при заповненні декларантами графи B МД поля «Код ЄДРПОУ/ДРФО особи, яка претендує на податковий кредит» для виду платежу 028 (ПДВ) (у друкованій формі МД цей код відображається в тій самій графі у квадратних дужках).

Щоб уникнути помилок, у зазначеному полі додатково необхідно вказувати відомості про податковий номер (код ЄДРПОУ / реєстраційний номер облікової картки платника податків / реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами) особі, яка претендує на ПК з ПДВ у розмірі відповідної сплаченої суми

Зверніть увагу, що суми ПДВ, які ви сплачуєте на митниці, не потрапляють на ваш ПДВ-рахунок. Інформація до СЕА потрапляє на підставі МД. І якщо МД не містить необхідних даних (у ній припустилися помилки), то на РЛ її дані не вплинуть

Як внести зміни до МД у частині відображення коду ЄДРПОУ особи, яка претендує на ПК з ПДВ?

Для виправлення помилки, допущеної в коді ЄДРПОУ або у разі незазначення такого коду особи, яка претендує на ПК з ПДВ, необхідно звернутися до відповідної митниці ДФСУ для оформлення листа коригування до МД

Ситуація є схожою на випадок, коли постачальник указав у ПН неправильний ІПН покупця. У цьому випадку замість РК складають лист коригування до МД

Чи є наявність у платника ПДВ, який перебуває на обліку в зоні АТО, сертифіката Торгово-промислової палати України (ТПП) про настання обставин непереборної сили основою для реєстрації ПН/РК в ЄРПН у разі, якщо РЛ менше суми ПДВ за ПН?

Нині чинним законодавством не передбачено особливих умов для реєстрації ПН/РК в ЄРПН платниками податків з місцем реєстрації на території АТО.

Такі платники мають право реєструвати в ЄРПН ПН у межах РЛ

Нагадаємо: суб’єкти господарювання, чия діяльність постраждала в результаті проведення АТО або іншого форс-мажору, можуть пред’явити сертифікат ТПП тільки для:

• уникнення відповідальності при простроченні тармінів подання звітності (наприклад, за порушення строків подання фінансової звітності);

• звільнення від штрафів за несвоєчасну сплату ПЗ;

• отримання страхового відшкодування;

• уникнення штрафів за невиконання договірних зобов’язань (наприклад, за порушення строків ЗЕД-розрахунків). Детальніше про це у «БТ», 2014, № 38, с. 31.

Сертифікат ТПП також буде основою для списання знищених основних засобів (лист ДФСУ від 07.11.14 р. № 6437/6/99-99-19-02-02-15) і безнадійного податкового боргу (лист ДФСУ від 27.10.14 р. № 5694/6/99-99-26-01-15).

Але ось щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, то тут поблажки для платників ПДВ не передбачені

Використані документи та скорочення: Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569; ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних; ПН — податкова накладна; ПЗ — податкові зобов’язання; ПК — податковий кредит; РЛ — реєстраційний ліміт; СЕА — система електронного адміністрування ПДВ; МД — митна декларація.