08.06.2015

Середній заробіток мобілізованих: суд «ЗА» ПДФО-звільнення

Постанова Чернігівського окружного адміністративного суду від 13.05.15 р. у справі № 825/1361/15-а
без названия
  • До цього дня мучить питання про виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам: «увечері» заробіток, а «вранці» компенсація чи навпаки (виплата після отримання грошей з бюджету)?

    У постанові, що коментується, суд дійшов висновку: підприємство проводить нарахування та виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам у строки, установлені ст. 115 КЗпП, після чого звертається до органу соцзахисту населення за компенсацією.

    З таким порядком погоджуються і фіскали. Але це ще не вся проблема. Адже далі податківці наполягають на тому, що такий порядок не узгоджується з п.п. «и» п.п. 165.1.1 ПКУ, тобто від ПДФО звільняється тільки сума компенсації, отриманої з бюджету, а виплачений раніше середній заробіток — ні. Детальніше про це читайте в «БТ», 2015, № 22, с. 31.

    Суд зазначає, що позиція податківців помилкова, оскільки:

    • по-перше, ст. 165 ПКУ не встановлює таких обмежень (що до бази обкладення ПДФО не включаються тільки суми, які надійшли з бюджету);

    • а по-друге, Порядок № 105*** установлює обов’язок податкового агента виплатити працівнику суму коштів і не передбачає строків проведення компенсації таких коштів.

    *** Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105.

    Більше того, суд підтримує право роботодавця не нараховувати та не утримувати ПДФО, ЄСВ і ВЗ з минулорічного середнього заробітку мобілізованих (п.п. «и» п.п. 165.1.1 ПКУ і ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ). Зауважимо, що на бік роботодавців уже став Житомирський апеляційний адміністративний суд в ухвалі від 18.02.15 р. у справі № 817/4004/14. Нагадаємо: тоді фіскали посилалися на відсутність порядку компенсації заробітку.