15.06.2015

Валютна нескінченність: валютні обмеження продовжили, але є послаблення

Постанова Правління НБУ від 03.06.15 р. № 354 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України»

Для стабілізації грошово-кредитного ринку Нацбанк знову продовжив валютні обмеження — ще на 3 місяці.

По суті, у новій постанові продублювали усі норми попередньої постанови. Тут і обов’язковий продаж 75 % інвалютних надходжень, заборона на ЗЕД-залік, 90-денний термін для розрахунків за експортно-імпортними контрактами, заборона на дострокове погашення кредитів (з винятками). Детальніше про них ви зможете прочитати у «БТ», 2015, № 10, с. 4;  12, с. 6;  17, с. 5.

Але і без поправок не обійшлося. Як і раніше, обмежена сума готівки в гривні, яку можна отримати через каси і банкомати, тільки тепер ліміт підвищили в два рази — 300 тис. грн. на одного клієнта на добу (раніше — 150 тис. грн.). Як і раніше, ця вимога не стосується зняття готівки для виплати зарплати, коштів на відрядження (у межах норм) та інших соцвиплат, а також виплати відшкодувань з Фонду гарантування вкладів.

Ще одна «числова» поправка стосується заборони банкам купувати іноземну валюту за дорученням клієнтів-резидентів (окрім фізичних осіб), у яких є валютні рахунки в банках. Планку для застосування обмеження підвищили. Тепер воно не стосується тих клієнтів, які мають власні інвалютні запаси менше 25 тис. доларів США (раніше — 10 тис. доларів США). Простіше кажучи, не вийде купити інвалюту тим клієнтам (окрім фізичних осіб), у яких на валютних рахунках у банках лежить сума, еквівалентна 25 тис. доларів США і більше.

Постанова діє з 04.06.15 р. по 03.09.15 р. включно.