18.05.2015

Перевезення з Криму на материк: 20% ПДВ і не менше!

Лист ДФСУ від 09.04.15 р. № 7556/6/99-99-19-03-02-15

У листі, що коментується, ДФСУ розглянула можливість застосування нульової ставки ПДВ до операцій з постачання послуг з перевезення вантажу з території ВЕЗ «Крим» на материкову частину України.

Нагадаємо: згідно із Законом № 1636* на території ВЕЗ «Крим» було створено вільну економічну зону. У результаті для постачань товарів з території ВЕЗ «Крим» на материк почав застосовуватися новий режим — митний режим імпорту. А для постачань товарів з материка на територію ВЕЗ «Крим» — митний режим експорту.

* Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості провадження економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.14 р. № 1636-VII.

Тобто переміщення товарів в напрямку «Крим» ↔ «материк» розглядається як переміщення товарів через митний кордон України.

На жаль, про постачання послуг законодавці написати забули. Однак контролери не розгубилися та роз’яснили, що здійснення операцій з постачання послуг з перевезення вантажу з території ВЕЗ «Крим» на материкову частину України не можна розглядати як перетин державного кордону України. Адже тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною території України згідно зі ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.14 р. № 1207-VII.

Ну а якщо не було перетину кордону, то й вважати таке перевезення міжнародним не дозволено. Відповідно і застосовувати нульову ставку згідно з п.п. 195.1.3 ПКУ для цих операцій не можна.

Тому на дату «першої події» перевізник зобов’язаний виписати податкову накладну, в якій має нарахувати ПДВ за ставкою 20 % на весь обсяг наданих послуг з перевезення.