№20

Бухгалтерський тиждень, травень, 2015/№ 20 Інші номери журналу ›
  • ПДФО-новації у ПКУ: прощені кредити та продані депозити Закон України від 09.04.15 р. № 321-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо кредитних зобов’язань»
  • «Лікарська» ПДВ-пільга: кому «світить» тимчасове звільнення Закон України від 09.04.15 р. № 332-VIII «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів та медичних виробів»
  • Механізм акумулювання ПДВ приведено у відповідність до чинного законодавства Постанова Кабміну від 05.05.15 р. № 262 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 р. № 11»
  • Перевезення з Криму на материк: 20% ПДВ і не менше! Лист ДФСУ від 09.04.15 р. № 7556/6/99-99-19-03-02-15
  • Мобілізований автомобіль: податківці не змінили підхід до прибутку та ПДВ Листи ДФСУ від 24.02.15 р. № 3821/6/99-99-19-02-02-15, від 27.02.15 р. № 4223/6/99-99-19-02-01-15
  • Акцизний податок за переобладнання вантажівки на легковик Лист ДФСУ від 31.03.15 р. № 11213/7/99-99-21-05-17
  • Рентна плата за надра: як визначити коефіцієнт рентабельності Лист ДФСУ від 28.04.15 р. № 15301/7/99-99-15-04-01-17
  • Понижуючий коефіцієнт з ЄСВ: і до авансу можна? Лист ДФСУ від 28.04.15 р. № 15273/7/99-99-17-03-01-17
  • Скорочення штату: декретна відпустка до 3 років поза звільненням Лист Мінсоцполітики України від 26.03.15 р. № 182/06/187-15
  • Аліменти та військовий збір: міцна дружба не ... склалася Лист ДФСУ від 12.02.15 р. № 339/4/99-99-19-01-01-13
  • Оновлено перелік непідконтрольних територій Донбасу Кабмін оновив Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, а також затвердив Перелік населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.
  • Оптова торгівля коньячними дистилятами: окрема «оптова» ліцензія не потрібна Для оптової торгівлі спиртом коньячним (уключаючи дистиляти у вигляді головної і хвостової фракцій) і плодовим достатньо ліцензії на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією (ч. 3 ст. 14 Закону № 481*).
  • «Старі» податкові різниці: прощаємося з П(С)БО 27 З 01.01.15 р. податок на прибуток наблизився до бухобліку. Серед новацій розд. III ПКУ — різниці, якими коригують фінрезультат (ст. 140 ПКУ). Відповідно податкові різниці (постійні та тимчасові), що діяли до 01.01.15 р., канули в Лету.
  • Облік банківських рахунків платників податків: мовчання податківців — знак згоди Законодавці підкоригували ст. 69 ПКУ, яка регулює правила відкриття рахунків платника податків у банках або інших фінустановах.
  • Календар тижня
  • «Усім вийти із сутінку»: розкриваємо кінцевих вигодоодержувачів Наприкінці листопада минулого року законодавці зобов’язали підприємства розкрити інформацію щодо своїх кінцевих вигодоодержувачів. Юрособи, які створюються після введення такої вимоги, автоматично рапортують про таких осіб під час держреєстрації. А ось вже зареєстрованим на той момент підприємствам потрібно додатково повідомити про них. Причому часу залишилося зовсім обмаль. Хто ж такі кінцеві вигодоодержувачі (вони ж бенефіціарні власники, вони ж бенефіціари)? Куди, коли та як про них повідомити? Про це читайте в нашій статті. Скажемо й пару слів про щорічне підтвердження відомостей про підприємство.
  • Реєстраційний ліміт: які суми ПДВ він враховує З настанням 2015 року прагнення податківців підсилити контроль за надходженням коштів до бюджету породило Систему електронного адміністрування ПДВ (СЕА). У основу її роботи закладено принцип передоплати ПДВ продавцем ще до моменту видачі податкової накладної покупцю. Невід’ємним елементом цієї системи є постійний моніторинг так званого реєстраційного ліміту, розрахованого за спеціальною «суперформулою». З 01.07.15 р. від його розміру залежатиме, чи зможе продавець зареєструвати в ЄРПН чергову ПН. Сьогодні ми поговоримо про те, які суми ПДВ та як саме впливатимуть на такий важливий для нас показник.
  • ПН виписана на неплатника, а він виявився платником ПДВ Товар у вас придбала звичайна фізична особа (кінцевий споживач). Таку операцію було класифіковано як продаж товару неплатнику ПДВ і включено до підсумкової ПН. Через деякий час до вас звертається платник ПДВ з проханням надати йому ПН на цю операцію. Знайома ситуація? Як бути і чи правомірні вимоги вашого контрагента — читайте далі.
  • Садові товариства: новації 2015 року Садові товариства — це особлива категорія суб’єктів господарювання. Вони не ставлять собі за мету отримання прибутку. Їх діяльність спрямована на вирішення питань ведення садівництва самих членів товариства. Однак законодавчі зміни 2015 року і їх не оминули. На які конкретно податкові нововведення слід звернути увагу садовому товариству цього року, ми сьогодні й розповімо.
  • Оренда землі: які спрощення принесла дерегуляція Нещодавно Законом України від 12.02.15 р. № 191-VIII наші законотворці в черговий раз спробували спростити умови для ведення бізнесу («БТ», 2015, № 15, с. 4). Ми ж сьогодні приділимо увагу одній частині таких «спрощень», а саме новим правилам оренди землі. Далі поговоримо саме про це.
  • Акумулятори на підприємстві: правила утилізації Використання транспортних засобів будь-яким суб’єктом господарювання пов’язане з утворенням відходів. Зокрема, акумуляторні батареї є джерелом електроенергії для таких агрегатів, а після виходу з ладу вони стають небезпечними відходами. Утворення таких відходів завжди викликає багато запитань: як їх обліковувати до моменту передачі на утилізацію; чи обкладати їх екоподатком при утворенні та зберіганні? Про ці питання і поговоримо далі.
  • «Гоните наши денежки!», або Зарплата за першу половину місяця SMSки стали незмінним атрибутом нашого життя. З їх допомогою ми вітаємо одне одного з днем народження, повідомляємо приємні новини, нагадуємо, що кохаємо та з нетерпінням чекаємо… Однак серед веселих, сумних, любовних, романтичних і не дуже SMSок виділяються ті, які ми чекаємо з особливим трепетом… Це SMSки про те, що зарплата зарахована на картку! А чи знаєте ви, що строки виплати та мінімальний розмір зарплати встановлені на законодавчому рівні? Які податки/внески/збори справляють з авансу? Що загрожує роботодавцю, який порушив порядок і строки виплати зарплати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.
  • Безоплатно, тобто задарма: передаємо майно підприємства фізособі Жило-було підприємство «УХ». Вирішило воно передати засновнику — фізичній особі безкоштовно кой-яке майно. Засновник радий — отримав бажане. Директор радий — догодив засновнику. І лише бухгалтер сумує… Що йому робити з усією цією радістю? Чим оподатковувати та чи оподатковувати взагалі? Не сумуй, бухгалтере! Ми вже поспішаємо тобі допомогти та розповімо, які податки/збори/внески потрібно сплатити з цієї виплати, а які не сплачувати.
  • Індексація заробітної плати за травень 2015 року За умов нинішніх галопуючих темпів інфляції (березень 2015 року — 110,8 %, квітень — ще крутіше — 114 %!) роботодавцю також доводиться «несолодко» — нестримно зростають зарплатно-індексаційні суми. Сьогоднішня інформація допоможе вам легко провести зарплатну індексацію за травень 2015 року або «прикинути» необхідні суми зарплатного підвищення, щоб цього місяця де-юре уникнути індексаційного тягаря.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у травні 2015 року Держслужба статистики оприлюднила індекс споживчих цін за квітень 2015 року (114,0 %). Показник офіційної інфляції за період з 2001 року продовжує зростати — на сьогоднішній день це рекордна цифра! Тож поглянемо, як це вплине на компенсацію зарплатних боргів, що виплачуються у травні 2015 року.
  • «Дитячі» допомоги для жінки-підприємця ФОП — майбутня мама має право на «дитячі» виплати. Про те, які допомоги їй належать та як їх отримати, читайте в цій статті.
  • У чеку РРО не виділено акциз: на яку суму ПДВ розраховувати? Працівник підприємства придбав на АЗС 10 л дизпалива за ціною 22,68 грн./л на суму 226,80 грн. У чеку РРО, який надав на підприємство працівник, вказано лише суму ПДВ — 37,80 грн. Акцизний податок окремо в ньому не виділений. На яку суму податкового кредиту з ПДВ ми маємо право, коли у чеку РРО на придбання підакцизних товарів не виділено роздрібний акцизний податок?
  • Готівка за виконані роботи: як бути з РРО? Підприємство приймає оплату за виконані роботи з пошиття одягу готівкою до каси з використанням ПКО. Що нам робити з прийманням готівки за виконані роботи з 01.07.15 р.? Чи потрібно у цьому випадку застосовувати РРО?
  • Строк трудового договору з мобілізованим працівником спливає: що робити? Між підприємством і працівником був укладений строковий трудовий договір, строк дії якого спливає 05.06.15 р. У березні 2015 року цього працівника мобілізували. Чи можна розірвати з таким працівником трудовий договір у застережену раніше дату?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі