02.11.2015

Бій «податковим ямам»! ДФСУ розробила новий порядок

Наказ ДФСУ від 28.07.15 р. № 543 «Про забезпечення комплексного контролю податкових ризиків з ПДВ»

Новий порядок взаємодії підрозділів ДФСУ при комплексному опрацюванні податкових ризиків з ПДВ доповнений новими нюансами.

Як і раніше, опрацювання включає 3 етапи.

Етап 1. Рання податкова діагностика (проводиться до граничного строку подання ПДВ-звітності). На цьому етапі податківці складають переліки «ризикових» платників на підставі даних з Єдиного реєстру податкових накладних (ЄРПН) та інших інформаційних ресурсів.

Новація! У разі встановлення ознак фіктивності підприємства, керівнику територіального органу ДФСУ не потрібно направляти запит платникові. Він прийме рішення про розірвання усіх діючих договорів про визнання електронних документів! У результаті такий суб’єкт не зможе ні зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, ні подати звітність в електронному вигляді.

Етап 2. Електронний контроль ризиків (проводиться після подання ПДВ-звітності).

Як і раніше, на цьому етапі ДФСУ формує переліки платників ПДВ (у яких різко підвищилася економічна активність та виявлені ознаки маніпулювання звітністю). І у разі виявлення «податкових ям» проводить відпрацювання кожного з таких суб’єктів.

Етап 3. Податковий контроль ризиків (проводиться після граничного строку сплати грошових зобов’язань з ПДВ). Полягає у відпрацюванні всього ланцюжка учасників «податкових ям».

З цією метою територіальні органи ДФСУ не лише самостійно відпрацьовують схеми ухилення від оподаткування, але і направляють запити до територіальних органів, на обліку в яких перебувають інші учасники ланцюжка. Ті у свою чергу можуть ініціювати проведення позапланових перевірок таких суб’єктів.

Зверніть увагу: тільки на цьому етапі податківці отримують право направити запит вигодоодержувачу про надання пояснень та їх документального підтвердження.