23.11.2015

Покупець в середині місяця стає платником ПДВ — як скласти зведену ПН

Підприємство з початку листопада продає щодня продукцію одному і тому ж покупцю. При цьому з 11 листопада покупцю за рішенням суду було відновлено реєстрацію платника ПДВ. Як у такому випадку складати зведену податкову накладну за цей місяць? (м. Харків)

З 29.07.15 р. суб’єкти господарювання мають право складати зведену ПН при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, які мають безперервний або ритмічний характер ( п. 201.4 ПКУ // «БТ», 2015, № 32, с. 33). Таку зведену ПН постачальник має скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулася поставка.

При цьому, щоб суб’єкти господарювання мали чітке уявлення про те, в яких саме випадках слід складати зведену ПН, у  п. 201.4 ПКУ з’явилися характеристики операцій, які мають ритмічний характер. Такою операцією вважається «постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць». Тобто з цього випливає, що п. 201.4 ПКУ надає операціям статус ритмічних, прив’язуючись до кількості поставок товарів чи наданих послуг за місяць.

У вашому випадку щоденне постачання продукції одному і тому ж покупцю говорить про ритмічність таких операцій, а це дозволяє скласти одну зведену ПН на всі поставлені такому покупцю товари не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулася поставка.

При цьому варто пам’ятати, що коли:

• покупцем виступає платник ПДВ, то зведені ПН складаються на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер;

• покупцями є особи, не зареєстровані платниками ПДВ, то складаєте одну зведену ПН на всіх покупців, з якими постачання мають ритмічний характер, протягом такого місяця.

У нашому ж випадку йдеться про те, що перші 10 днів ритмічна поставка була здійснена неплатнику ПДВ, а в наступні дні місяця вже платнику ПДВ. Така зміна статусу покупця дещо коригує загальні правила складання зведеної ПН.

Така «міграція» не дозволяє весь обсяг поставки продукції такому платнику внести в одну зведену ПН, складену на ритмічні постачання всім неплатникам ПДВ. Справа в тому, що лише частина поставок була здійснена як на неплатника ПДВ.

Також ці операції не можна відобразити в одній зведеній ПН, складеній на платника ПДВ, оскільки:

• по-перше, за поставлені товари до моменту реєстрації вашого контрагента платником ПДВ останній не має права на податковий кредит, а тому і фігурувати у ПН вона не повинна;

• по-друге, у зведеній ПН на платника ПДВ слід відображати лише операції, поставлені в той час, коли особа була платником ПДВ, а не всі поставки, що були здійснені за місяць.

Враховуючи такі обмеження, ми вважаємо, що вам доведеться скласти щонайменше дві зведені ПН:

1) першу зведену ПН — на неплатника ПДВ, в якій будуть вказані обсяги поставок продукції за період від початку місяця до того часу, доки ваш контрагент не переметнувся до лав платників ПДВ.

Нагадуємо! У такій зведеній ПН будуть фігурувати не тільки постачання товарів, проданих «мігрантові», а й іншим неплатникам ПДВ, з якими у вас здійснюються операції, що мають ритмічний або безперервний характер;

2) другу зведену ПН оформляєте на особу, яка в середині місяця набула статусу платника ПДВ, з урахуванням усього обсягу постачання товарів, що був здійснений з моменту набуття статусу платника ПДВ.

Звертаємо увагу! Складати зведені ПН на покупця — платника ПДВ за місяць можна не один раз. Справа в тому, що в ПКУ прописано тільки граничний термін для складання такої ПН (не пізніше останнього дня місяця). Періодичність складання таких ПН прописується у цивільно-правовому договорі. На цьому наголошують і контролери у листі від 06.11.15 р. № 24811/10/28-10-06-11.

Отже, якщо покупець, який у вас щоденно придбаває товар, стає в середині місяця платником ПДВ, то ви маєте оформити як мінімум дві зведені ПН.