19.10.2015

В одній податковій накладній зазначили і товари, і послуги: чи це можливо?

Підприємство надає послуги та поставляє товари одному контрагенту. Чи можна ці операції відобразити в одній податковій накладній (ПН), якщо рахунки-фактури на них виписані різні, але ставка ПДВ одна — 20 %?

Зазначимо відразу: не завжди. Звичайно, прямої заборони на те, щоб у ПН вказувати одночасно і товари, і послуги, у нормативно-правових актах ви не знайдете. Однак поглянемо на цю проблему уважніше.

У п. 14 Порядку № 957* передбачений єдиний випадок, коли платник ПДВ при одночасному постачанні товарів/послуг просто зобов’язаний скласти дві різні ПН — при здійсненні оподатковуваних операцій та операцій, звільнених від обкладення ПДВ, оскільки не допускається заповнення в одній ПН графи 12 і граф 8 — 11.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

Інших заборон Порядок № 957 не містить. І навіть якщо до товарів/послуг, що поставляються, застосовуються різні ставки ПДВ (20 %, 7 % або 0 %), постачальник має право скласти одну ПН, в якій заповнити необхідні графи ( п. 14 Порядку № 957).

Однак поспішати з висновками не слід.

Річ у тім, що в  Порядку № 957 ідеться про одночасне постачання, тобто про постачання під час проведення однієї господарської операції.

Так, якщо за умовами договору, укладеного з вашим контрагентом, передбачено постачання товару, при цьому така операція неподільно пов’язана з наданням послуг, супутніх такому постачанню, то в ПН ви можете сміливо зазначити і товари, і послуги.

Наприклад, ви продаєте товар з доставкою своїм транспортом. При цьому вартість доставки не входить до вартості товару.

Якщо ж ви з покупцем уклали окремо договір на постачання товарів і окремо договір на надання послуг, то об’єднувати такі дані в одну ПН не слід, оскільки це дві різні господарські операції. Навіть якщо податкові зобов’язання за ними виникають одночасно (оплату здійснено однією платіжкою за двома рахунками).

І це навіть попри те, що Закон № 643** виключив з переліку обов’язкових такий реквізит, як «Вид цивільно-правового договору».

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Але і це також ще не остаточний вердикт.

Річ у тім, що в разі, коли постачання товарів/послуг має ритмічний характер, можна скласти зведену ПН раз на місяць ( п. 201.4 ПКУ). Досить демократичне визначення «ритмічний характер постачань» (постачання одному покупцю товарів/послуг два і більше разів на місяць) начебто дозволяє складати ПН раз на місяць. І до такої ПН можна «засунути» все що завгодно: і товари, і послуги. Головне — щоб операцій було декілька.

Але ми б не радили зловживати такою можливістю. Річ у тім, що, по суті, у  п. 201.4 ПКУ йдеться про постачання однорідних товарів/послуг, тобто одних і тих самих товарів або однакових послуг. Та й контролери в листі ДФСУ від 25.09.15 р. № 20377/6/99-99-19-03-02-15 // «БТ», 2015, № 41, с. 12 рекомендують періодичність складання зведених ПН установити в договорі. Тобто прив’язка йде до договору.

Крім того, зведену ПН можна скласти в ситуації, коли першою подією (подіями) є постачання (див. «БТ», 2015, № 41, с. 43). А в запитанні явно йдеться про передоплату.

Отже, можемо дійти висновку: на товари та послуги безпечніше складати окремі ПН. Тільки в разі постачання товарів і послуг під час однієї господарської операції їх можна об’єднати в одну «звичайну» ПН.