Теми статей
Обрати теми

Коли складати зведену податкову накладну на послуги

Децюра Сергій
Підприємство уклало договір про надання послуги з косметичного ремонту адміністративної будівлі. Послуга надавалася протягом місяця (з 3 по 28 вересня). За умовами договору ми як замовник оплатили вартість ремонту, визначену в договорі, трьома авансовими платежами (3, 14 та 28 вересня). Підприємство, яке надало такі послуги, склало одну зведену податкову накладну останнім днем місяця, а не на кожну авансову оплату, мотивуючи це тим, що цей випадок підпадає під ритмічний характер операцій. Чи правильно оформлено податкову накладну?

З 29.07.15 р. правила складання зведених податкових накладних (ПН) включили до пп. 198.5 та 201.4 ПКУ (див. «БТ», 2015, № 32, с. 33). Раніше такі ПН згадувались лише в  Порядку № 957*. Відповідно до цих правил платник ПДВ має право складати зведену ПН при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, які мають безперервний або ритмічний характер. Таку ПН постачальник має скласти не пізніше останнього дня місяця, у якому відбулася поставка.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

Ознаки операцій, які мають ритмічний характер, наведені у  п. 201.4 ПКУ. Такими операціями вважається «постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць». Тобто з цього випливає, що п. 201.4 ПКУ надає операціям статус ритмічних, прив’язуючись до кількості поставок товарів чи наданих послуг за місяць, а не до кількості здійснених оплат (у тому числі й авансових).

Таким чином, якщо протягом місяця один контрагент два рази вам постачає товари чи надає послуги, то він має право скласти зведену ПН. Якщо розглядати наш випадок, то фактично відбулося надання однієї послуги і декілька авансових оплат, а це не вписується у визначення ритмічного характеру поставки.

Тобто, якщо за місяць, протягом якого надавалася послуга, було складено:

один акт на виконання всієї послуги без поетапної розбивки, то тут однозначно мова йде про одну послугу, яка надавалася декілька днів, а тому ні про яку зведену ПН говорити не слід;

декілька актів (наприклад, кожен етап виконання робіт замовником приймався окремо), то в цьому випадку можна вважати, що було надано декілька послуг протягом місяця, які входять до складу загального замовлення. А це, на наш погляд, якраз і надає операції ритмічного характеру та дозволяє виконавцю складати зведену ПН.

Але у нашому випадку були ще й авансові оплати.

Якщо спочатку була авансова оплата, а потім акт наданих послуг, то на таку оплату має складатися окрема ПН незалежно від того, матиме послуга ритмічний характер чи ні. У цьому випадку діють загальні правила. На цьому наполягають і контролери у листі Головного управління ДФСУ у м. Києві від 17.09.15 р. № 14401/10/26-15-15-01-18.

Продемонструємо випадки, коли можна складати зведену ПН на ритмічну поставку, на рисунку.

img 1

Схоже, що ситуація, яку ми розглядаємо, не дозволяє постачальнику скласти зведену ПН (випадок 3). Отже, «псевдо»зведена ПН не дає вам як замовнику права включити суму ПДВ, вказану в ній, до податкового кредиту. Щоб отримати таке право, вам доведеться вимагати від контрагента виправлення помилки. Для цього потрібно скласти розрахунок коригування до такої зведеної ПН та скласти заднім числом ПН на авансові оплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі