11.04.2016

Витрати на придбання КОРО

У підприємства закінчилася Книга обліку розрахункових операції (КОРО), яка зареєстрована на касовий апарат. На заміну цієї книги було придбано іншу. Як відобразити в обліку витрати на її придбання та передачу у використання?

За своєю суттю КОРО — це звичайний регістр синтетичного обліку, який призначений для узагальнення інформації щодо руху готівки на місці здійсненні розрахунків ( ст. 1 Закону про РРО).

Новопридбану КОРО (бланк) слід обліковувати у складі виробничих запасів, а саме на субрахунку 209 «Інші матеріали».

Підставою для оприбуткування КОРО, придбаної як за готівку, так і за безготівковим розрахунком, є прибуткова накладна або прибутковий ордер (ф. № М-4), який складається матеріально відповідальною особою в день надходження канцтоварів на склад.

При цьому КОРО обліковується в складі активів до того часу, поки її не потрібно буде реєструвати в органі ДФСУ і використовувати на місці продажу товарів. Як тільки така необхідність настала (потрібно замінити КОРО, що закінчилася, на нову), вартість КОРО слід списати на витрати періоду. А саме її вартість слід віднести в дебет рахунку 93 «Витрати на збут». Річ у тім, що такий актив використовується саме у процесі реалізації товарів.

Передачу в експлуатацію КОРО (зі списанням на рахунки обліку витрат) можна оформити або:

• лімітно-забірною карткою (ф. № М-8, М-9);

• заявкою господарського підрозділу (наприклад, відділу продажів) і актом списання, складеними за формами, розробленими підприємством самостійно;

• актом вибуття первинних документів, складеним комісією підприємства у довільній формі.

Таким чином в обліку відображається і передача у використання розрахункових квитанцій, що вирисовуються разом з КОРО.