15.08.2016

ПДВ-декларація та липневі нововведення Мінфіну

Ви вже напевно знаєте, що після набрання чинності наказом Мінфіну від 25.05.16 р. № 503 ПДВ-звітність дещо змінилася («БТ», 2016, № 26, с. 4). Проте із застосуванням оновлених форм контролери вирішили не поспішати (у них таке рідко трапляється), тому використовувати їх можна буде тільки при складанні ПДВ-декларації за серпень / IV квартал ( «БТ», 2016, № 32, с. 6). Наскільки значні проведені зміни і чи можна вже в липні їх втілювати в життя? Давайте обміркуємо.

Додаток Д2

На жаль, досі в Порядку № 21 немає жодного слова про те, як має заповнюватися цей додаток. Більше того, в розділі V цього Порядку, присвяченому заповненню ПДВ-декларації, про його існування взагалі забули згадати.

Тож не дивно, що з появою додатка Д2, оновленого на початку 2016 року, у платників ПДВ виникли проблеми з його заповненням. Нагадаємо, що стосувалися вони:

графи 2 «Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)»;

• хронології заповнення сум ВЗ у додатку;

• обов’язковості «оплаченості» такого ВЗ.

Першу дилему (звичайно, не без запізнення) невдовзі вирішили самі податківці у своєму листі від 22.02.16 р. № 6111/7/99-99-19-03-02-17 // «БТ», 2016, № 9, с. 7. Тоді вони дозволили вносити до гр. 2:

ІПН постачальника — у разі формування ВЗ за рахунок придбань у вітчизняних постачальників;

власний ІПН покупця — у разі формування ВЗ за рахунок імпортних придбань.

З хронологією теж розібралися. Так, за роз’ясненнями контролерів, суми ВЗ необхідно було вносити починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації, і закінчуючи найпізнішим звітним періодом (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

А от необхідність заповнення гр. 6, що дозволяє судити про оплаченість сум ВЗ, так і залишилася загадкою. Ми виходячи із суті «старих» додатків Д2 при її заповненні ставили на чільне місце можливість заявити до БВ суми ВЗ, зазначені в додатку.

Тому і в «новому» додатку Д2 зразка 2016 року ми радили ретельно вибирати постачальників, щодо яких суми ПДВ були сплачені і до яких не виникне запитань під час перевірки ( п.п. «б» п. 200.4 ПКУ).

Що принесла платникам ПДВ супернова форма додатка Д2? Змін небагато. У ньому, як і раніше, необхідно буде розшифровувати значення ряд. 21 декларації (суму «перехідного» ВЗ).

Проте цього разу мінфінівці постаралися уникнути тих проблем, які спричинювала стара форма. Так, вони виключили:

• «стару» гр. 2 (ІПН покупця/постачальника);

• «стару» гр. 6, відведену для сплачених сум ВЗ.

Хронологія внесення даних же залишилася незмінною (лист ДФСУ від 22.07.16 р. № 24830/7/99-99-15-03-02-17, далі — лист № 24830). Тут без змін — «найсвіжіше» ВЗ зазначаємо в першому рядку.

У результаті тепер тим платникам ПДВ, які вирішать перенести суми ВЗ до ПК наступного звітного періоду, не заявляючи їх до БВ, достатньо буде розбити суми ВЗ за періодами їх виникнення.

А чи так справи йдуть у «відшкодуванців»?

Додаток Д3

Із ПДВ-звітності за серпень обов’язок щодо розшифрування ВЗ у розрізі періодів, постачальників, а також оплат переходить виключно до тих платників ПДВ, які у звітному періоді заявляють зазначені суми до БВ. Тобто до тих, хто заповнить ряд. 20.2 декларації.

Причина тому — поява в додатку Д3 таблиці 2, призначеної якраз для цього. До речі, саме сюди «перекочували» зниклі графи зі «старої» форми додатка Д2:

гр. 2 (але тепер уже з назвою «Постачальник (індивідуальний податковий номер)»). Сюди необхідно буде вносити ІПН контрагента, за рахунок якого виникла сума ВЗ (лист № 24830);

гр. 6 «в тому числі сплачено постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України...».

Яку ж суму ВЗ розшифровувати в цій таблиці? З ряд. 1, 2 чи 3 таблиці 1?

Єдина зачіпка в цьому питанні — назва самої таблиці, що вимагає розібрати за складовими сплачені суми ВЗ, заявлені до БВ.

Виходить, це значення ряд. 2 таблиці 1? Адже за новими правилами саме дані з рядка «Усього» гр. 6 таблиці 2 переносяться до ряд. 2 таблиці 1.

Але не поспішаймо. Адже у такому разі підсумкові значення за гр. 5 та гр. 6 таблиці 2 будуть завжди однаковими. Як наслідок — втратиться увесь сенс заповнення таблиці 2.

На наш погляд, логічніше було б використовувати таблицю 2 для розшифрування ряд. 1 таблиці 1 (усю суму ВЗ). А вже її дані допоможуть визначити, яку інформацію вносити до ряд. 2, яку остаточну суму БВ зазначити у ряд. 3 таблиці 1 та перенести до ряд. 20.2 декларації.

Тим паче що податківці у листі № 24830 радили заповнювати додаток Д3, дотримуючись принципу хронології формування ВЗ. Згідно з ним ПЗ поточного періоду слід зменшувати на суму ПК у хронологічному порядку його виникнення — від старішого до новішого.

Тобто необхідно «розкрутити» суму ВЗ, що сформувалася у звітному періоді, але обмежену рамками реєстраційного ліміту, за періодами його формування, а не вибирати з нього оплачені чи неоплачені постачання.

Звичайно, тут є один нюанс. Стосується він старих переплат, які станом на 01.07.15 р. збільшили суму ВЗ платників ПДВ.

Попереджаємо: така сума може потрапити до ряд. 1 таблиці 1 додатка Д3. Проте заявити її до БВ не можна. Таку суму можна використовувати виключно для зменшення ПЗ (лист ДФСУ від 22.06.15 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17).

Відповідно, ця сума пройде повз таблицю 2 додатка Д3. Проте вона не загубиться, а знайде своє місце в додатку Д2.

А чи можна вже…

Певна річ, у тих платників ПДВ, які не заявлятимуть суми ВЗ до БВ і не подаватимуть додаток Д3, може виникнути запитання: чи можна вже у ПДВ-звітності за липень 2016 року обійтися без цієї трудомісткої процедури заповнення старої форми додатка Д2 та обмежитися лише розбиттям ВЗ за періодами його виникнення?

З одного боку, можна, оскільки:

• як такого порядку заповнення додатка Д2 немає. Тому порушити його ви не зможете, хоч як не старайтеся. Адже контролери все одно не зможуть визнати такий додаток складеним з порушенням;

• такий документ пройде перевірку структури, і навіть камеральну перевірку, а потім спокійнісінько потрапить і до податківців.

Річ у тім, що в цьому додатку проходять контроль лише цифрові дані таблиці. Наприклад, податкові програми («Єдине вікно», «ОПЗ») слідкують за тим, щоб значення гр. 6 не перевищило значення гр. 5 як в окремих рядках, так і в підсумковому рядку таблиці. Тому якщо ви гр. 6 залишите порожньою, все одно не порушиться відповідність між значенням ряд. 21 декларації та підсумковим значенням за гр. 5 табличної частини додатка Д2.

Але, з іншого боку, — не можна, оскільки заповнювати податкову звітність на власний розсуд платники податків усе ж не можуть. У ПКУ немає норми, що дозволяє так робити.

Тільки у тому разі, якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його ПЗ, усупереч нормам ПКУ, він має право ( п. 46.4 ПКУ):

• зазначити цей факт у спеціально відведеному місці податкової декларації;

• подати разом з такою податковою декларацією доповнення, складене в довільній формі, з поясненням мотивів його подання.

Крім того, якщо ви заповните додаток Д2 за старими правилами, то цим ви заощадите час на заповнення додатка Д3 у наступному звітному періоді (якщо вирішите заявити суми ВЗ до БВ).

Отже, вирішувати вам.

Документи та скорочення статті

Порядок № 21 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

БВ бюджетне відшкодування.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПК — податковий кредит.

ВЗ від’ємне значення.